Ţările Baltice trimit rachete antitanc Javelin în Ucraina, cu acordul Statelor Unite

Soldaţi americani lansează o rachetă Javelin FGM-148.
Soldaţi americani lansează o rachetă Javelin FGM-148. (Captură Foto)

Departamentul de Stat al SUA a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită rachete antitanc defensive şi alte arme de producţie americană în Ucraina, au declarat surse citate de Euractiv.

Acordurile de transfer către terţi vor permite Estoniei să transfere rachete antitanc Javelin în Ucraina, în timp ce Lituaniei i se va permite să trimită rachete Stinger, a declarat una dintre surse.

Departamentul de Stat a confirmat că administraţia Biden a aprobat transferuri de la terţi, dar nu a oferit detalii cu privire la armele care vor fi trimise.

Ştirea despre transferurile de arme aprobate a apărut miercuri târziu, imediat după ce Joe Biden a declarat într-o conferinţă de presă că Rusia va plăti scump dacă va invada Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat că intenţionează să invadeze Ucraina, însă Occidentul a avertizat că Moscova a masat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniţelor Ucrainei. Experţii militari americani susţin că Rusia poate ataca în orice moment.

Pentru a detensiona situaţia, Rusia a trimis mai multe condiţii Alianţei Nord Atlantice. Printre ele, Moscova cere promisiuni scrise că NATO nu se va extinde vreodată în Est şi că îşi va retrage efectivele în ţări membre la nivelul anului 1997.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe