Ţările occidentale promit Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 1,5 miliarde de euro

Rachete anti-navă Harpoon
Rachete anti-navă Harpoon (Nexta TV - captură ecran)

Un grup de 26 de ţări occidentale au promis, joi, să aloce peste 1,5 miliarde de euro (1,55 miliarde de dolari) în numerar, echipamente şi instruire pentru a consolida capacităţile militare ale Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, a declarat ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov, în cadrul unei conferinţe la Copenhaga.

Banii vor fi folosiţi pentru aprovizionarea ucrainenilor cu arme, rachete şi muniţii, pentru creşterea producţiei de arme pentru Kiev, pentru instruirea soldaţilor ucraineni şi pentru deminarea zonelor devastate de război din Ucraina, relatează Reuters.

“Vom continua să ajutăm Ucraina în nevoile sale militare”, a declarat Bodskov jurnaliştilor la finalul conferinţei, care a reunit miniştrii europeni ai apărării pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Miniştrii Apărării din Polonia, Slovacia şi Cehia au semnalat disponibilitatea de a extinde producţia de sisteme de artilerie, muniţii şi alte echipamente militare destinate Ucrainei, a afirmat Bodskov.

Marea Britanie, care a donat deja sisteme avansate de armament Ucrainei şi a oferit pregătire militară pentru câteva mii de soldaţi ucraineni, a promis joi o sumă suplimentară de 300 de milioane de euro, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă şi rachete M31A1 cu ghidaj de precizie care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 80 km.

“Preşedintele [rus Vladimir – n.r.] Putin ar fi pariat că în august... ne-am fi plictisit cu toţii de conflict iar comunitatea internaţională ar fi plecat în direcţii diferite. Ei bine, ziua de astăzi este dovada contrariului”, a precizat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Angajamentele vin după ce guvernul de la Kiev a făcut apeluri repetate Occidentului pentru a trimite mai multe arme, inclusiv artilerie cu rază lungă de acţiune, în timp ce încearcă să schimbe cursul invaziei ruseşti.

La începutul acestei luni, Ucraina a declarat că a primit o altă livrare de arme grele de înaltă precizie din partea Germaniei şi a Statelor Unite.

Moscova, care a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul oferind Kievului mai multe arme, afirmă că desfăşoară o “operaţiune militară specială” în Ucraina, menită să protejeze securitatea Rusiei împotriva expansiunii NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe