Tătaru: Accept numirea de ministru al Sănătăţii. Pe timp de epidemie nu se refuză absolut nimic

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, la B1 TV, că în astfel de momente, precum epidemia de coronavirus care loveşte România, nu se refuză absolut nimic, referire la faptul că a preluat frâiele Ministerului Sănătăţii în locul lui Victor Costache.

Întrebat în legătură cu situaţia de la Suceava, unde Spitalul Clinic Judeţean a fost închis, marţi, pentru 48 de ore, după ce aproape 100 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus şi 1.300 de angajaţi au intrat în izolare, Tătaru a afirmat că, în prezent, au fost puse “oarecum la punct celelalte spitale care pot fi de suport şi asigura sănătatea locuitorilor judeţului Suceava”.

“În această seară sperăm să deschidem Unitatea de Primiri Urgenţe care poate investiga, diagnostica şi dirija aceşti pacienţi – cei cu patologie COVID – către secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, care în acest moment funcţionează, dar şi către spitalele mici – Fălticeni şi Rădăuţi – cu patologie uşoară şi medie, dacă pot prelua, dacă nu vom merge către spitalele din Centrul Universitar Iaşi”, a adăugat noul ministru al Sănătăţii.

De asemenea, întrebat dacă spitalele din zona Moldovei vor face faţă situaţiei, ţinând cont de numărul mare de cadre medicale infectate cu coronavirus, Nelu Tătaru a precizat că se au în vedere mai multe scenarii şi că, în scenariul 4, “vom avea doar cazurile severe, grave şi critice în spitalizare, pentru secţiile de boli infecţioase şi ATI, unde vor fi sub monitorizare sau vor avea suport cardio-vascular sau respirator”.

În ceea ce priveşte evoluţia numărului de noi cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, Nelu Tătaru a subliniat că, pe măsura creşterii capacităţii de testare, şi numărul cazurilor confirmate va fi mai mare.

“Suntem pe un tren lent-ascendent. Aşteptăm să creştem această capacitate de testare şi să vedem într-adevăr care este starea celor infectaţi cu COVID, extinzând în timp şi către cei cu infecţii respiratorii acute, fără contact, dar care au test negativ la gripă, precum şi instituţionalizaţii sau grupele de risc”, a mai explicat noul ministru.

Reamintim că, astăzi, premierul Ludovic Orban a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă demisia ministrului Sănătăţii Victor Costache, fără a da însă explicaţii despre motivele care stau în spatele deciziei. În locul lui Costache, şeful Guvernului l-a propus pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

“Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o. În ceea ce priveşte funcţia de ministru al Sănătăţii, îi voi propune domnului preşedinte al României Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătăţii. A fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei împotriva coronavirusului, deja stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri. Astăzi se găseşte la Suceava. L-am sunat şi l-am informat privitor la intenţia mea de a-l propune ca şi ministru al Sănătăţii, urmând să revină în Bucureşti şi să discutăm toate detaliile”, declara Orban.