Teheranul condamnă atacul american asupra bazelor aeriene siriene

Teheranul acoperit de smog.
 
Teheranul acoperit de smog.   (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Iranul, partenerul de nezdruncinat al regimului sirian, a condamnat dur atacul aerian cu rachete de croazieră de vineri, executat de SUA împotriva bazei aeriene de lângă Homs.

Într-o declaraţie publicată vineri dimineaţă, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a afirmat că Teheranul “condamnă în totalitate orice acţiune militară unilaterală şi în mod specific atacul cu rachete asupra bazei aeriene al-Shayrat în Siria, lansat de navele americane.”

Aproximativ 60 de rachete americane Tomahawk au fost trase de pe nave militare din Mediterana spre aeroportul Shayrat din sud-estul oraşului Homs vineri dimineaţă. O sursă militară siriană a declarat că atacul a provocat pierderi, rachetele lovind piste de decolare, hangare, turnul de control şi depozite de muniţie.

Washingtonul a ordonat atacul acuzând Siria de "atacuri chimice" împotriva locuitorilor oraşului Khan Shaykhun din provincia Idlib, marţi.

Nu este prima dată când SUA acuză regimul lui Bashar al Assad de atacuri chimice. Cu ani în urmă, Barack Obama declarase că va interveni în momentul în care regimul sirian va folosi armele chimice în războiul civil. Cu toate acestea, din cauza mistificărilor războiului din Irak şi a faptului că nu au existat dovezi concludente asupra autorilor atacului, o intervenţie aliată în Siria a fost oprită de Parlamentul de la Londra, care s-a opus unei intervenţii directe.