Telefon încărcat de la baterii implantabile

Baterie implantabilă
Baterie implantabilă (Universitatea din Illinois şi Universitatea din Arizona)

Uită de încărcătorul care trebuie să îl iei peste tot cu tine. Următorul tău telefon mobil ar putea fi încărcat de bătăile inimii tale, au anunţat cercetătorii, scrie Daily Mail.

O echipă de cercetători americani şi chinezi au dezvoltat o baterie implantabilă de gneul celor folosite pentru stimulatoarele cardiace. Acesta converteşte mişcarea constantă a organelor cum ar fi inima, plămâni şi diafragma - în energie.

Potrivit cercetătorilor, în viitor aceasta ar putea fi utilizată pentru a alimenta o serie de gadget-uri.

Micile centrale piezoelectrice sunt alcătuite din nanobenzi din plumb zirconat titanat, acoperite cu plastic biocompatibil. Există, de asemenea, un redresor integrat care converteşte semnalul electric şi o baterie reîncărcabilă mică, toate acoperite de nişte plastic.

Echipa a implantat până acum gadgetul pe inima unei vaci şi au reuşit chiar să plaseze două unităţi pe inima acesteia, dublând astfel puterea.

Cercetătorii speră să poată folosi iniţial tehnologia pentru implanturi medicale.

"Monitoare care măsoară ritmul cardiac, pacemakere, defibrilatoare cardio-vasculare şi stimulatoare neuronale constituie clase largi de implanturi electronice bazate pe energie de la baterii pentru funcţionare", a scris echipa de oameni de ştiinţă.

Modalitatea de a obţine energie direct din procesele naturale ale corpului reprezintă o alternativă atractivă pentru aceste domenii şi pentru viitoarele tipuri de dispozitive biomedicale.

"Aici vom demonstra un sistem complet, flexibil şi integrat, capabil de recoltarea şi stocarea energiei din contractile şi relaxările mişcărilor naturale ale inimii, plămânilor şi diafragma la niveluri care îndeplinesc cerinţele pentru aplicaţii practice", au declarat cercetătorii.