Televiziunea nord coreeană : Liderul Kim Jong Un are probleme de sănătate

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Tânărul lider nord-coreean suferă de “disconfort”, relatează media de stat în primul anunţ oficial în ce priveşte starea precară de sănătate a lui Kim Jong Un după o perioadă prelungită în care adevărul a fost ascuns publicului.

Kim, în vârstă de 31 de ani, care este în centrul propagandei acestei ţări izolate, nu a fost fotografiat de media de stat de când a apărut la un concert împreună cu soţia sa pe 3 septembrie, dând astfel apă la moară speculaţiilor că are probleme grave de sănătate.

El şchiopăta când a participat la un eveniment oficial în luna iulie, iar într-un documentar difuzat de media de stat părea că avea dificultăţi în a se deplasa.

“Bogăţia şi prosperitatea socialismului nostru se datorează eforturilor nemărginite ale mareşalului nostru, care luminează calea pentru popor ca o flacără în întuneric, în ciuda disconfortului său”, a rostit o voce în documentarul lung de peste patru ore.

Documentarul a fost urmat de o transmisie a unei şedinţe a Adunării Supreme Nord-Coreene a Poporului, la care Kim Jong Un nu a fost prezent.

Kim a luat rapid în greutate de când s-a instalat la putere, după ce tatăl său a murit de infarct în 2011 - se vede clar din fotografiile mediei de stat.

Analiştii care monitorizează Coreea de Nord speculează creşterea în greutate a lui Kim şi faptul că moştenirea sa genetică ar fi contribuit la starea lui de sănătate.

“Conform mişcărilor pe care acesta le face când merge, se pare că are gută – din cauza dietei şi a predispoziţiei genetice care afectează alţi membri ai familiei Kim”, a afirmat Michael Madden, un expert în monitorizarea conducerii nord coreene şi asociat al site-ului 38 North.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe