Temperaturile din Pacific cresc la cote periculoase. Cercetătorii numesc fenomenul "o anomalie ciudată"

Oceanul Pacific, regiune de coasta in Oregon.
Oceanul Pacific, regiune de coasta in Oregon. (GettyImages)

Fenomenul a primit chiar un nume generic - „valul de căldură marină din Pacific 2019”, iar oficialii avertizează că ar putea avea implicaţii înspăimântătoare dacă efectele sale nu se disipează rapid.

Momentan, există o mare zonă de ocean, care se întinde din nordul Alaskăi până în sudul Californiei, unde temperaturile apei au crescut rapid la niveluri foarte periculoase pentru viaţa marină în general şi populaţiile de somon în special.

În unele locuri, temperatura apei este deja „cu până la 6 grade Fahrenheit peste normal” şi există o îngrijorare imensă despre ce se va întâmpla dacă apa va deveni şi mai caldă. În acest moment, lucrurile sunt deja atât de rele încât suntem avertizaţi că această anomalie ciudată ar putea „să distrugă viaţa marină şi să decimeze pescuitul comercial” de-a lungul coastei de vest.

Potrivit NPR

Un nou val uriaş de căldură marină a lovit zona de pe coasta de vest a Statelor Unite, ameninţând cu devastarea vieţii marine şi decimarea pescuitului comercial pe o arie mare a Oceanului Pacific.

Oceanologii susţin că această nouă anomalie este probabil similară cu un alt „val de căldură marină” care a ţinut prima pagină a ziarelor când a lovit regiunea, în 2014.

În mod normal, temperaturile oceanului necesită o perioadă substanţială de timp pentru a se schimba atât de dramatic, dar în acest caz cercetătorii au observat schimbarea radicală a temperaturilor "în doar trei luni".

„De la puţin mai cald decât media a ajuns la aproape maximul înregistrat vreodată, iar tot procesul a durat doar trei luni”, a declarat Nate Mantua, om de ştiinţă la Centrul de Ştiinţe pentru Pescuit din Santa Cruz, California.

Majoritatea experţilor asigură că nu există prea multe motive de îngrijorare, dar dimensiunea zonei fierbinţi a ajuns deja la peste 4 milioane km pătraţi şi continuă să se extindă într-un ritm rapid.

Zona fierbinte a Pacificului din 2014 s-a disipat relativ rapid în doar câteva luni, astfel că următoarele săptămâni sunt cruciale pentru a stabili dacă apariţia fenomenului de anul acesta va ajunge să pericliteze într-adevăr viaţa marină, sau este doar o alarmă falsă ca cea din 2014.