Tensiuni la Bruxelles. Miniştrii UE s-au săturat de şanatajul Ungariei şi îi cer să nu mai blocheze ajutorul pentru Ucraina

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe (Getty Images)
Redacţia
28.05.2024

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au cerut luni Ungariei să înceteze să mai blocheze măsurile de acordare a unui ajutor militar de miliarde de euro Ucrainei, în condiţiile în care tensiunile cu Budapesta, ce durează de mult timp, au ajuns la punctul culminant.

Chiar înaintea deschiderii unei reuniuni a celor 27 de miniştri de externe ai UE, cel mai înalt diplomat lituanian Gabrielius Landsbergis a acuzat Ungaria că blochează sistematic poziţiile de politică externă ale UE.

"Aproape toate discuţiile noastre şi soluţiile şi deciziile necesare din partea (UE) sunt blocate de o singură ţară. Trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică faţă de orice efort al (UE) de a avea un rol semnificativ în afacerile externe", a declarat el reporterilor la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

Estonia şi Italia şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea înainte de reuniune faţă de tacticile de blocare ale Budapestei. Diplomaţii spun că poziţia Ungariei este adesea în concordanţă cu interesele Rusiei, dar Budapesta insistă că pledează pentru pace.

Diplomaţii au declarat că în sală, miniştrii şi-au vărsat frustrarea şi i-au cerut colegului ungar Peter Szijjarto să ridice blocajele Budapestei asupra unor măsuri care se ridică la aproximativ 6,5 miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina, destinat să ajute la combaterea invaziei Rusiei.

"Tensiunile au fost destul de ridicate", a declarat un diplomat informat cu privire la discuţii. Mai mulţi oficiali au declarat că schimburile de replici au fost printre cele mai aprinse din ultimii ani între miniştrii de externe din UE.

Deciziile UE în materie de politică externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre.

În comentariile de pe Facebook, Szijjarto a spus: "Colegii germani, irlandezi, polonezi au creat o scenă, dar acest lucru nu a putut schimba poziţia noastră, indiferent de ceea ce strigă politicienii favorabili războiului."

Lituanianul Landsbergis a declarat că Ungaria blochează deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina, începerea negocierilor de aderare la UE pentru Kiev, precum şi privind Georgia şi Armenia.

"Am verificat acest lucru şi se pare că aproximativ 41% din rezoluţiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria", a spus el.

"S-a mers foarte, foarte departe. Trebuie să găsim într-adevăr o modalitate, să lucrăm ca o comunitate, pentru a rezola această problemă", a adăugat Landsbergis.

Diplomaţii spun că Budapesta blochează o serie de măsuri legate de Facilitatea europeană pentru pace (EPF), un fond susţinut de UE care a acordat miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei.

"Acest lucru este crucial acum, ca Ucraina, dar şi Europa, să folosească aceste fonduri EPF", a declarat Margus Tsahkna, ministrul estonian de Externe.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a declarat reporterilor: "Suntem împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor