Tensiunile cu Iran: Trei state UE susţin planul Londrei de creare a unei forţe maritime comune


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Tensiunile legate de Strâmtoarea Ormuz – un canal maritim major pentru transporturile globale de petrol – s-au amplificat după ce armata iraniană a confiscat un petrolier britanic. Incidentul a avut loc după ce Marina Regală britanică a confiscat un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului pe baza suspiciunii că nava transporta petrol iranian în Siria, încălcând sancţiunile impuse de Bruxelles împotriva Damascului.

Franţa, Italia şi Danemarca au susţinut propunerea prezentată de Marea Britanie referitoare la lansarea unei misiuni maritime conduse de europeni în Strâmtoarea Ormuz cu scopul de a consolida securitatea navigaţiei comerciale din acea zonă, după ce Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au confiscat săptămâna trecută petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero, a notat Reuters, citând diplomaţi UE de rang înalt.

Londra a prezentat propunerea la o întâlnire diplomatică în Bruxelles, insistând că nu este planificat ca UE, NATO sau SUA să fie implicate direct.

Adresându-se luni în Parlamentul din Londra, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a anunţat crearea unei “misiuni de protecţie maritime conduse de europeni, cu scopul de a susţine navigarea în siguranţă a echipajelor şi a mărfurilor” în Golful Persic. Hunt a condamnat acţiunile Teheranului ca fiind “piraterie de stat”.

Potrivit unor rapoarte, diplomaţii britanici şi membri ai armatei ţării au discutat de asemenea despre o misiune care ar putea implica forţe maritime şi aeriene, cu sprijinul italienilor, spaniolilor, francezilor şi germanilor.

De asemenea, potrivit Reuters, Germania s-a aflat în contact strâns cu Marea Britanie şi Franţa pentru a “contribui la securitatea” regiunii, iar Olanda evaluează de asemenea această idee. În plus, Spania a purtat la rândul ei discuţii cu diplomaţi britanici.

Londra aparent a planificat întâlniri şi cu alte state membre UE, inclusiv Suedia, iar Polonia şi Germania şi-au exprimat la rândul lor interesul în acest sens. Totuşi, potrivit unui diplomat citat de Reuters, orice tip de operaţiune va trebui să fie aprobat de parlamente în anumite state UE.

Aşa cum a notat Reuters, propusa misiune ar putea fi condusă de un comandament comun franco-britanic. Londra are o bază maritimă în Oman, iar Parisul are un contingent militar staţionat în Emiratele Arabe Unite.

În acelaşi timp, Teheranul a insistat că forţele străine ar trebui să lase această sarcină în mâinile Iranului şi a altor puteri regionale.

Potrivit Reuters, membrii UE şi-au exprimat sprijinul pentru planul britanicilor, deşi s-au distanţat de planuri similare propuse de SUA.

Mai mult, ministrul adjunct de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a anunţat că forţele militare vor “asigura” securitatea în strâmtoarea Ormuz.

Iranul “nu va permite perturbarea navigaţiei în această zonă sensibilă”, a susţinut Araghchi, potrivit unei agenţii de presă aparţinând guvernului iranian.