Tentaculele Chinei în UE încep să fie retezate: Două secţii clandestine de poliţie din Cehia au fost închise

(Captură ecran)

În Cehia, două dintre controversatele secţii neoficiale ale poliţiei chineze care funcţionau în Praga au fost închise, transmite publicaţia Der Standard.

"Am vorbit cu ambasadorul chinez şi m-a asigurat că centrele din Republica Cehă au fost închise", a declarat joi ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, pentru agenţia de presă AFP, în contextul în care, pe plan internaţional, aceste organizaţii şi altele similare au stârnit o mare agitaţie.

Practic, criticii se tem că autorităţile comuniste de la Beijing folosesc aceste "secţii de poliţie" pentru a reduce la tăcere oponenţii politici aflaţi departe de casă. Cele două "secţii de poliţie" care au fost închise acum se aflau în Praga, potrivit unui articol din ziarul "Denik N".

Publicaţia amintită, împreună cu grupul Sinopsis de la Universitatea Charles din Praga, a relatat pentru prima dată despre existenţa acestor facilităţi în luna octombrie.

Potrivit Sinopsis, şeful "centrelor de poliţie" din Praga, Chen Jinmei, a lăudat "succesul muncii" depuse de poliţiştii chinezi de când au fost deschise la sfârşitul lunii septembrie 2018.

"Cel mai important lucru este respectarea cu atenţie a orientărilor politice ale Partidului Comunist privind legile, reglementările şi orientările pentru chinezii din străinătate", ar fi declarat Chen Jinmei.

Organizaţia neguvernamentală Safeguard Defenders, cu sediul în Spania, a declarat în septembrie că, practic, China operează 54 de astfel de "secţii de poliţie" în întreaga lume. Luna trecută, Olanda a cerut şi ea Chinei să închidă cele două "centre de poliţie" care funcţionau în ţara lalelelor. O problemă similară au avut-o şi autorităţile canadiene.

Apărătorii drepturilor omului sunt preocupaţi de faptul că regimul comunist chinez foloseşte de fapt aceste infame "secţii de poliţie" neoficiale pe care le-a infiinţat ilegal în Occident, pentru a lua măsuri drastice împotriva dizidenţilor. Oficial însă, Beijingul susţine că aceste facilităţi oferă servicii chinezilor din străinătate, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere.

Grupul Sinopsis a declarat că activităţile "centrelor de poliţie" încalcă legislaţia naţională şi internaţională.

Context

Reamintim că, recent, şi în Italia a ieşit la iveală existenţa în circa 11 oraşe a posturilor secrete ale poliţiei chineze, după cum informa publicaţia italiană Alto Adige.

Şi în acest caz, autorităţile comuniste de la Beijing susţin că ar fi vorba doar despre un „centru de servicii” pentru a ajuta compatrioţii din Italia cu proceduri birocratice, dar ONG-ul spaniol Safeguard Defenders (care a publicat luni un raport actualizat privind reţeaua poliţienească chineză) afirmă că, în realitate, este vorba despre un mijloc „de supraveghere a dizidenţilor chinezi".

„Este pur şi simplu inacceptabil ca China să presupună că poate exercita drepturi suverane în Italia cu impunitate şi să hărţuiască sau să ameninţe oamenii. Aceste activităţi ale unei dictaturi autoritare în ţara noastră necesită o investigaţie completă şi transparentă. Acest lucru este deosebit de necesar deoarece, din 2015, Italia a încheiat şi diverse acorduri bilaterale de securitate cu Republica Populară Chineză şi, prin urmare, în trecut a existat cooperare intensă între forţele de poliţie din ambele ţări”, scrie un purtător de cuvânt al Partidului Verzilor din Tirolul de Sud, Felix von Wohlgemuth. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe