Teodosie: Eu nu mă vaccinez, sunt alergic. Cei care vor acest lucru să o facă. Nu spunem nici da, nici nu

Arhiepiscopul Tomisului,  Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului,  Teodosie (Screenshot)

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a venit, marţi, cu precizări, în privinţa schimbării poziţiei sale publice faţă de campania de vaccinare anti-Covid. Mai exact, Teodosie a afirmat că el nu se va vaccina pentru că suferă de alergii şi, în acelaşi timp, îi sfătuieşte pe credincioşi să discute cu medicul de familie şi să îşi folosească şi conştiinţa.

“Fiecare trebuie să facă vaccinul în cunoştinţă de cauză. Nu este perfect. Răspunde unor necesităţi de urgenţă pentru un om care are predispoziţia spre această boală, să fie contaminat cu acest virus. Cam prin toamnă vom avea un studiu mai clar asupra acestui virus, cum poate fi combătut, după ce se vede reacţia după vaccin. De aceea, noi nu suntem vectori de transmitere a vaccinului. Noi transmitem un adevăr revelat absolut, pe când medicamentele sunt relative. Deci este o mare diferenţă între ceea ce propovăduim noi şi ceea ce suntem puşi să facem acum”, le-a declarat Teodosie jurnaliştilor în Constanţa.

Teodosie, care s-a remarcat în ultimele luni prin ignorarea restricţiilor şi măsurilor adoptate de autorităţi în vederea combaterii epidemiei de SARS-cov-2, a mai subliniat că, în privinţa vaccinării, Biserica nu spune “nici da, nici nu”, pe motiv că acest lucru ţine de competenţa medicilor. În plus, arhiepiscopul a insistat că niciun extremism nu este “de bun augur”.

“Cel mai mult să ştiţi că vindecă tot rugăciunea, mai mult decât vaccinul. Sunt convins de aceasta. Eu m-am apropiat de toţi oamenii, că asta este menirea mea. N-am luat niciun virus, trebuia să mă îmbolnăvesc de 100 de ori, dar având în fiecare zi sfânta liturghie şi împărtăşanie, ştim că împărtăşania combate toţi viruşii, pentru că nu s-a găsit în potir niciun virus. Oricine a căutat, nu a găsit. De aceea nu admitem împărtăşania cu mai multe linguriţe, pentru că este o blasfemie. Înseamnă să ai necredinţă dacă faci aşa ceva.

Cu privire la vaccinare, noi nu spunem nici da nici nu. Şi cu adevărat este aici competenţa medicilor. Cum să spun eu că sunt competent în privinţa vaccinului? Orice extremism nu este de bun augur. Nici vaccinaţi-vă toţi, nici nu vă vaccinaţi. Dar orice pacient ia de la medicul său o recomandare pentru un vaccin, pentru o boală, ca să se controleze, ia o trimitere la un specialist. De aceea, iată, cum spune Sfântul Pavel: Bine este şi aşa şi invers. De aceea, fiecare este liber să o facă. Nu putem interzice, dar nici nu putem promova, că nu suntem specialişti”, a adăugat arhiepiscopul.

În opinia lui Teodosie, dacă o persoană se teme de vaccin, efectele asupra sa ar putea fi mai “aspre”, iar dacă acceptă vaccinarea cu mai multă încredere şi entuziasm, s-ar putea ca acest lucru să îi fie de folos.

“De aceea, trebuie să facă fiecare după sfatul medicului şi după conştiinţa sa. În orice caz este o boală reală – că mulţi spun că nu există – există, s-a putut testa acest virus. Sigur, ce spun specialiştii, şi am citit, că acest virus ar fi creat prin laboratoare”, a continuat arhiepiscopul Teodosie.

Întrebat dacă se va vaccina, Teodosie a precizat că nu va face acest lucru pe moment din cauza unor alergii, însă a afirmat că nu va opri preoţii şi credincioşii să se vaccineze dacă doresc acest lucru.

“Deocamdată eu nu mă vaccinez, că am alergie, am spus-o de la început. Trebuie să testeze medicii, să vadă. Deocamdată nu am nevoie. Cine se teme să se vaccineze, eu nu îl opresc. Cine vrea să nu se vaccineze, cred că nu este obligatoriu. Cred că trebuie să mai lucreze şi conştiinţa fiecăruia. Deci, personal, deocamdată nu mă vaccinez. Şi am transmis şi preoţilor acest lucru, dar nu le spun să nu se vaccineze. Fiecare să ia sfat de la medic. Eu nu sunt medic. Ceea ce recomand cu hotărâre sunt învăţăturile de la Dumnezeu”, a mai declarat prelatul.

Remarcile Arhiepiscopului Tomisului vin în contextul în care, recent, pe numele său a fost depusă o plângere penală după slujba pe care a susţinut-o de Bobotează, la care au fost prezenţi peste 3.000 de oameni. Plângerea, depusă la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa, vizează infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Reamintim că Teodosie a sfidat regulile impuse de autorităţi şi cu ocazia Anului Nou, ţinând o slujbă în interiorul Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Petru şi Pavel, după ora 23.00, în prezenţa câtorva zeci de persoane care nu au păstrat distanţa fizică.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi de Crăciun, prelatul oficiind o slujbă în interiorul Catedralei Arhiepiscopale, cu participarea a aproximativ 300 de persoane, deşi acest lucru a fost interzis de autorităţile locale. În plus, oamenii au fost împărtăşiţi cu o singură linguriţă. În imaginile apărute în spaţiul public, atât arhiepiscopul Tomisului cât şi o parte dintre participanţii la slujbă au fost văzuţi nepurtând mască de protecţie, încălcând astfel măsura obligativităţii purtării măştilor în toate spaţiile publice închise şi deschise.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.