Teodosie s-a speriat după reacţia dură a BOR: Îşi declară “deplina ascultare” faţă de Patriarhul Daniel

ÎPS Teodosie (Facebook/arhiepiscopiatomisului.ro)
Andrei Popescu
12.02.2024

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, luni, după anularea mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, că ÎPS Teodosie “rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”.

De asemenea, Arhiepiscopia a mai transmis că Teodosie nu a ştiut de miting înainte ca acesta să fie anunţat de organizatori în mediul online.

Comunicatul Arhiepiscopiei

În legătură cu anularea mitingului societăţii civile în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului programat sâmbătă, 10 februarie 2024, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii “Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie” din Constanţa. Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă “răzvrătire” a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie.

2. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024.

3. Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului.

4. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe.

Reamintim că, anunţat oficial că va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru “tulburarea păcii din viaţa Bisericii”, “răzvrătire” şi “indisciplină” pe motiv că insistă - deşi a fost refuzat - pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, Teodosie a făcut pasul în spate şi le-a cerut organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului să renunţe la demersul lor.

Mitingul era programat sâmbătă după-amiază în municipiul Constanţa, însă vineri Patriarhia Română a făcut public un comunicat foarte dur şi tranşant în care Teodosie e acuzat practic de răzvrătire.

"Încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod. Având în inimă drăgostea pentru pace, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marşul în procesiune şi înflăcărarea în rugăciune, prin renunţarea la întrunirea planificată”, a precizat pe Facebook, Arhiepiscopia Tomisului la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor