The Economist: "Toată lumea se gândeşte la fraudă, deşi au trecut 25 de ani de la căderea Comunismului"

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Cozile imense din faţa secţiilor de votare pentru românii din diaspora nu au trecut ignorate de presa străină, publicaţia The Economist publicând în ediţia online un articol dur la adresa premierului Victor Ponta şi a haosului ce a marcat organizarea alegerilor în străinătate, informează Realitatea.

"Criticile la adresa corupţiei din România sunt obişnuite la Bruxelles. Dar duminică, ele au venit din partea expatriaţilor români. Mii de români din străinătate s-au aşezat la coadă în faţa ambasadelor din Bruxelles sau alte capitale pentru a vota în alegerile prezidenţiale, dar mulţi au fost refuzaţi deoarece urnele s-au închis la ora 21.00, iar autorităţile au refuzat să prelungească programul. Cei care nu au mai apucat să voteze au fost furioşi - şi nu doar pentru că vocile lor nu au fost auzite, ci fiindcă se tem că în România cineva va vota în numele lor", scrie The Economist, într-un articol însoţit de o fotografie prezentând zeci de români stând răbdători în ploaie, aşteptând să le vină rândul la vot.

"Toată lumea se gândeşte la fraudă, deşi au trecut 25 de ani de la căderea Comunismului", mai scrie prestigioasa publicaţie adăugând că, dacă va câştiga alegerile, Victor Ponta îşi va consolida puterea şi va reorienta cel mai probabil politica externă a României spre Rusia şi China, aşa cum a făcut Viktor Orban în Ungaria.

Reputaţia lui Victor Ponta este departe de a fi impecabilă, mai arată The Economist, trecând în revistă plagiatul premierului, confirmat de două comisii de experţi şi acuzaţiile de colaborare cu serviciile în timp ce era procuror. Mai îngrijorătoare însă decât orice plagiat este afinitatea premierului pentru relaţia cu regimuri opresive şi corupte din Est.

"Ponta a fost printre puţinii lideri UE care a asistat la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci, anul acesta, şi ar fi adus laude Partidului Comunist Chinez în timpul vizitei la Beijing, în septembrie", mai scrie The Economist.

"Chiar dacă dl Iohannis va câştiga preşedinţia, dl Ponta va rămâne în continuare ca premier, câtă vreme poate menţine unită coaliţia guvernamentală, sau până la următoarele alegeri parlamentare din 2016", adaugă the Economist, precizând că, între timp, Iohannis speră că suporterii săi vor putea să voteze pe 16 noiembrie, inclusiv cei din Bruxelles.

Reamintim că Ponta a fost acuzat în repetate rânduri, atât pe plan intern cât şi internaţional, de o reorientare suspectă a politicii către Rusia şi China.

Pe lângă odele cântate Partidului Comunist Chinez la care face referire The Economist (dând inclusiv un link către un articol publicat de Xinhua, oficiosul PCC în care Ponta îşi exprima admiraţia pentru partidul care se face vinovat de masacrarea studenţilor în Piaţa Tiananmen), premierul s-a remarcat printr-o apetenţă ieşită din comun pentru investiţiile chineze.

Practic, premierul Ponta a ofertat aproape tot ce înseamnă proiect energetic major Chinei şi a permis companiilor din China, renumite pentru obiceiul lor de a copia cam tot ce e tehnologie străină, acces la camera de date a reactoarelor nucleare de la Cernavodă etc.

De asemenea, Guvernul Ponta intenţionează să implice Huawei, firmă acuzată de spionaj cibernetic în numeroase ţări, în proiecte critice pentru siguranţa naţională, şi tot acelaşi Guvern, prin Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale, a declarat recent că-şi doreşte aprofundarea cooperării militare bilaterale dintre România - stat membru NATO - şi regimul comunist de la Beijing.

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, premierul Ponta declara, la finalul lui 2013, că în 2014 trebuie redeclanşată şi regândită relaţia cu Rusia, în ciuda tuturor polemicilor. În replică, preşedintele rus Vladimir Putin preciza că Rusia se aşteaptă la o "cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă" cu ţara noastră, trebuind aprofundate relaţiile politice, economice şi umanitare (!). Discuţiile au intrat însă în stand-by odată cu conflictul din Ucraina.