The Gathering: Irlanda se deschide lumii

Un copil dansează în faţa restaurantului Cavan în timpul festivalului Fleadh Cheoil na hÉireann
Un copil dansează în faţa restaurantului Cavan în timpul festivalului Fleadh Cheoil na hÉireann (Prin bunavoinţa Tourism Ireland)

Din moment ce 'Tigrul Celtic' a murit şi economia este într-o stare proastă, Irlanda are nevoie de un impuls - iar o iniţiativă turistică ambiţioasă în curs de desfăşurare ar putea fi chiar începutul.

Tourism Ireland invită lumea să viziteze Irlanda cu ocazia The Gathering Ireland 2013, o celebrare a tuturor lucrurilor irlandeze - de la oameni la cultura unică şi istoria bogată a ţării, care datează din anul 6000 î.Hr.

O gamă largă de evenimente au fost organizate cu ocazia acestei petreceri şi oricine simte o legătură cu Irlanda este invitat – în special cele 70 de milioane de persoane din întreaga lume care sunt legate de Ould Sod prin moştenirea lor culturală.

Iniţiativa face parte dintr-o campanie publicitară la nivel mondial numită 'Salt în Irlanda', lansată în luna ianuarie pentru a promova ţara în străinătate. Scopul este atragerea a circa 325 000 de vizitatori – 104 000 doar din America de Nord – în Irlanda în 2013, în încercarea de a revigora economia ţării aflate în dificultate.

"E o petrecere uriaşă, durează tot anul şi are loc în Irlanda", susţine Jayne Shackleford de la Tourism Ireland – Canada din Toronto.

"Pentru că este o iniţiativă comunitară tradiţională, gazdele sunt oamenii din Irlanda."

Conceptul constă în invitaţii personale din partea locuitorilor Irlandei către prieteni, familie şi cunoştinţe din străinătate.

Unul dintre primele evenimente majore ale anului a avut loc la Dublin pe 20 ianuarie, odată cu premiera europeană a filmului "Lincoln", când actorul Daniel Day-Lewis a adus la Dublin câteva celebrităţi de la Hollywood - inclusiv regizorul Steven Spielberg şi Sally Field.

La eveniment au participat aproximativ 800 de persoane, inclusiv celebrităţi irlandeze ca Bono, The Edge şi Chris de Burgh.

Într-un comunicat de presă al Tourism Ireland, Day-Lewis, care s-a născut în Irlanda, a crescut în Anglia şi are o reşedinţă în Co. Wicklow, a îndemnat diaspora să ia în considerare vizitarea Irlandei în 2013.

"Ce moment este mai bun decât acesta, ca toţi cei care au rădăcini şi conexiuni irlandeze din întreaga lume să viziteze Irlanda. Dacă vor răspunde strigătului strămoşilor şi vor reveni în Irlanda, atunci vom investi şi în viitorul acestei ţări deosebite", a susţinut el.

Alţi doi actori celebri irlandezi, Liam Neeson şi Pierce Brosnan, sunt ambasadori ai acestei iniţiative. Brosnan a numit-o anul în care se va "celebra complexitatea spiritului irlandez."

Parada poporului

Peste 2 500 de adunări organizate la nivel local sunt planificate pentru sate, comune şi oraşe din întreaga ţară, acestea variind de la întâlniri între clanuri şi festivaluri la evenimente sportive şi muzicale.

Printre cele mai importante evenimente se numără Festivalul Sf. Patrick din Dublin, ce durează patru zile, Great Limerick Run, Festivalul Kilkenny Arts, Festivalul Coral Internaţional Cork, Campionatele echipelor europene de atletism, Festivalul Rose of Tralee, Expoziţia Morpeth Roll, Gathering Cruise şi faimosul Galway Races - pentru a numi doar câteva.

Parada St Patrick de pe 17 martie, poreclită "Parada Poporului", oferă o oportunitate unică pentru circa 8 000 de vizitatori să mărşăluiască înaintea carelor alegorice, apoi să vizioneze restul evenimentului dintr-o zonă rezervată.

"Puteţi accesa site-ul Festivalul St Patrick şi puteţi aplica pentru a participa la parada St Patrick – acest lucru nu a mai fost făcut înainte", susţine Shackleford.

"Marşul se desfăşoară pe o distanţă de doi km şi jumătate pe străzile celebre din Dublin şi va fi muzică şi artişti stradali," a adăugat ea, menţionând că mulţi canadieni şi americani au acceptat deja să participe la paradă.

Celebrul Fleadh Cheoil na hÉireann, un eveniment care cuprinde toate aspectele legate de tradiţiile culturale, muzica, dansul şi cântecul irlandeze, se va desfăşura în acest an în Londonderry – fiind prima dată în 60 de ani când a trecut graniţa în Irlanda de Nord.

În iunie şi iulie, în timpul finalei provinciale ale concursului Fleadh Cheoil, vor avea loc Fleadh Summer Gatherings, care constau din prelegeri, concerte, sesiuni de poveşti şi recitaluri, tematica lor reflectând spiritul iniţiativei The Gathering. Fleadh în sine va avea loc pe 12-18 august.

Finala concursului Tribal Oyster Shuck-Off va avea loc în timpul Festivalului Internaţional Galway al scoicilor şi fructelor de mare, considerat cel mai vechi festival internaţional al fructelor de mare.

În perioada premergătoare festivalului, care are loc pe 27-29 septembrie, vor avea loc concursuri de deschidere a scoicilor în mai multe oraşe din America de Nord, la care pot participa doar persoanele care trăiesc în străinătate şi poartă numele de familie al unuia din cele 14 triburi din Galway: Athy, Blake, Bodkin, Browne, D'Arcy, Deane, Ffont, Ffrench, Joyce, Kirwan, Lynch, Martyn, Morris şi Skerrett.

În SUA există circa un milion de oameni care poartă numele unuia din cele 14 triburi.

De la stângaci la roşcaţi

Printre cele mai ciudate evenimente menţionăm Festivalul Mâinii Stângi ce durează cinci zile şi are loc în Mullingar, care în galeză înseamnă "oraşul morii situat pe partea stângă."

Evenimentul va include camere de hotel situate pe partea stângă, concursul irlandez de golf cu mâna stângă şi alte evenimente sportive şi muzicale, şi va încorona Campionul Stângaci al Irlandei, după o serie de probe care includ finalizarea unei sarcini cu mâna stângă la moara din Mullingar.

Mai au loc şi Convenţia Roşcaţilor Irlandezi din Cork, un TwinFest în Sligo şi Campionatele de Snorkelling din Monaghan, unde echipa îşi propune să doboare recordul irlandez din 2007.

"Toate acestea încearcă să stârnească râsul (craic) şi evidenţiază într-adevăr umorul poporului irlandez", spune Shackleford, originară din Belfast. "Craic" este un termen irlandez pentru distracţie, divertisment şi conversaţie plăcută.

Waterville, Co. Kerry, va găzdui Festivalul de Film de Comedie Charlie Chaplin, care prezintă comediile regizorilor contemporani şi organizează ateliere de lucru şi alte evenimente în spiritul lui Chaplin.

Deşi celebrul comediant s-a născut la Londra şi a lucrat cea mai mare parte în America, el şi familia sa au vizitat de multe ori satul Waterville, lui Chaplin plăcându-i să-şi petreacă timpul la Hotelul Butler Arms, care astăzi îi aduce un omagiu starului de cinema prin Charlie Chaplin Lounge.

Regizorul John Ford este o altă legendă hollywoodiană cu afinităţi irlandeze. Simpozionul şi Festivalul de Film John Ford de la Dublin, din 6-9 iunie, va cuprinde o serie de evenimente şi analize amănunţite ale temelor cinematografice ale lui Ford. Steven Spielberg şi alte personalităţi din lumea filmului sunt aşteptaţi să participe.

În Cong, Co. Mayo, unde Ford a realizat "Quiet Man", va fi ridicată o statuie în mărime naturală a lui Maureen O'Hara şi John Wayne, care au jucat în film. Satul plănuieşte să realizeze propria Alee a Celebrităţilor, după modelul de la Hollywood.

Adunări ale clanurilor şi alte evenimente

Întrunirile clanurilor sunt o parte importantă a activităţilor din acest an, fiind planificate în toată ţara de diferite familii cu nume specifice, cum ar fi Kelly, Stack, Mee, O'Reilly, Lawlor, Mackenna, Farrell şi O'Sullivan.

Una plănuită de clanul Gallagher pentru luna septembrie, în Donegal, vrea să doboare recordul mondial pentru cel mai mare număr de persoane cu acelaşi nume de familie care participă la o adunare.

O adunare "Canada Come Home" va avea loc pe 13-15 septembrie la Coolattin Estate în Co. Wicklow. Evenimentul, care va fi lansat de Loyola Hearn, ambasadorul canadian în Irlanda, rememorează experienţa a peste 6.000 de persoane care au plecat din Coolattin pentru o viaţă mai bună în Canada, în timpul Marii Foamete (1845-1852).

Riverdance Gathering World Record va avea loc la Dublin, pe 21 iulie, în cadrul căreia 1.000 de participanţii vor dansa pe malurile râului Liffey, în încercarea de a doborî recordul anterior de 652 de participanţi.

Conform tradiţiei irlandeze a poveştilor, are loc Festivalul Internaţional de Folclor şi Poveşti Sneem, care promovează arta antică de a spune poveşti pentru toate vârstele, la care vor participa artişti internaţionali, precum şi un concert de gală, spectacole de poveşti, ateliere de lucru, prelegeri, excursii şi plimbări.

"Vor avea loc evenimente pentru toate gusturile", afirmă Shackleford despre multitudinea şi varietatea evenimentelor.

"Într-adevăr, anul 2013 va fi un an bun pentru a vizita Irlanda. Primirea va fi călduroasă şi veţi găsi evenimente la tot pasul. Va fi un an splendid pentru a vizita Irlanda."

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi thegatheringireland.com