The Guardian: Românii din Marea Britanie îşi urmează visele, ignorând isteria din mass-media

(photos.com)

Publicitatea negativă din Marea Britanie i-a descurajat, probabil, pe unii imigranţi, însă societatea britanică ne-a primit cu braţele deschise pe mulţi dintre noi, susţin românii care au stat de vorbă cu The Guardian.

Scăderea numărului de români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie nu reprezintă 'nicio surpriză', explică Tommy Tomescu, un medic dentist român, candidat la europarlamentare pentru Londra din partea Partidului Europenilor, o formaţiune care militează pentru drepturile lucrătorilor imigranţi şi pentru renunţarea la a găsi ţapi ispăşitori.

La o conferinţă de presă organizată la restaurantul cu specific românesc şi italian Cornelius din Tottenham Hale (nordul Londrei), Tomescu a pus sub semnul întrebării acţiunile candidaţilor UKIP care transformă imigranţii în 'ţapi ispăşitori', sugerând în acelaşi timp că aceşti aceştia ar trebui să demisioneze.

Potrivit lui Tomescu, comunitatea românească doreşte, de asemenea, scuze din partea organizaţiei Migration Watch, care a prezis că 500.000 de imigranţi ar putea ajunge anual în Marea Britanie.

Alţi români sunt de acord că atacul prin publicitate negativă din Marea Britanie i-ar fi putut descuraja pe unii imigranţi.

'Cred că este posibil', afirmă Larisa Stanciu, 24 de ani, o asistentă medicală din Craiova, sudul României. Ea şi prietena sa Stela Ciobanu (24 de ani), de asemenea asistentă medicală, lucrează ca menajere într-un hotel din Londra. Pentru că nu şi-au găsit de lucru ca asistente medicale acasă, tinerele au decis că slujba de menajeră în Marea Britanie este mai bine plătită şi de preferat până ce vor cunoaşte mai bine limba engleză şi vor putea aplica pentru locuri de muncă mai bune, eventual din nou în asistenţa medicală.

Stela Ciobanu a ajuns în Marea Britanie în luna ianuarie, deoarece ridicarea restricţiilor a simplificat procedura de a obţine numărul de asigurare (National Insurance Number).

'Mulţi dintre cei înregistraţi acum ca lucrând se aflau deja aici şi au aplicat pentru numerele de asigurare după 1 ianuarie, ştiind că acum nu mai este obligatoriu să lucrezi ca independent. Oricine a vrut să vină în Marea Britanie era deja aici', explică Tomescu.

Violeta Pătraşcu a fost una dintre persoanele care au ignorat mass-media şi comentariile politice negative şi a venit în Marea Britanie în noiembrie. De atunci, explică ea, a descoperit că britanicii sunt' într-adevăr foarte politicoşi şi de ajutor'.

La 49 de ani, Violeta avea o vârstă mai mare decât majoritatea migranţilor economici. Românca a venit singură, lăsându-şi acasă, la Constanţa, fiica în vârstă de 15 ani şi soţul comandant de navă în rezervă, pentru a realiza visele şi pe cele ale familiei. După ce a avut propria şcoală de şoferi, românca a aderat la şcoala de şoferi Bill Plant şi efectuează 'drive test'-uri cu clienţii în Londra.

Violeta Pătraşcu vrea în cele din urmă să devină orator motivaţional şi să studieze marketingul, după ce în România a absolvit filologia.

'Desigur, voi lucra în acelaşi timp, pentru că trebuie, pentru bani', a explicat ea. 'Această isterie de până la 1 ianuarie, atunci când mass-media de aici, din Anglia, au spus că o mulţime de români vor veni să ia bani. Ei bine, am venit aici pentru a lucra. Şi pentru a studia', a povestit ea pentru The Guardian.

Claudia Cîrlig, 37 de ani, este o altă româncă, a cărei călătorie, din România la Oxford, a fost inclusă în cele mai recente date despre imigraţie. După ce a studiat la Universitatea din Warwick în urmă cu doi ani, ea a revenit în Marea Britanie pentru a pune bazele unui proiect de teatru, intitulat 'Tales Told in Romanian' ('Poveşti spuse în română'), cu scopul de a aduce teatrul românesc la Leicester Square Theatre din Londra şi, de asemenea, la Dublin.

Claudia povesteşte că a fost atrasă de Marea Britanie pentru că a simţit că societatea britanică este foarte deschisă. 'Mă simt acceptată. Locuiesc într-o casă cu mai multe persoane la Oxford şi am primit un fluturaş UKIP. Colegul meu de apartament tocmai l-a aruncat. În afară de aceasta, cred sincer că societatea este foarte amabilă şi primitoare', adaugă ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe