The Lancet formează o echipă de anchetă a originii COVID, numeşte la conducerea ei un colaborator al chinezilor din Wuhan

Cel care a ajutat la finanţarea programelor de manipulare genetică a coronavirusurilor ajunge să decidă dacă virusul Wuhan provine din laboratoarele Chinei.
Cercetătorul Peter Daszak
Cercetătorul Peter Daszak (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

În mijlocul scandalului generat de reevaluarea teoriei privitoare la faptul că virusul Wuhan ar fi putut proveni dintr-o scurgere de laborator, cunoscuta revistă ştiinţifică The Lancet a creat un „grup de lucru” pentru a investiga originile virusului.

În mod bizar, a decis să-l numească drept lider al echipei pe Peter Daszak - cel mai controversat om de ştiinţă al momentului -, care se află în centrul unui scandal după ce s-a dezvăluit că, prin intermediul său, SUA finanţau programele Institutului de Virologie din Wuhan de manipulare genetică a virusurilor de liliac.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

În urma reexaminării ipotezei că virusul Wuhan are originea într-un laborator, grupul de lucru al revistei The Lancet se va „concentra asupra analizei datelor tuturor teoriilor prezentate cu privire la originile COVID, asupra modului în care SARS-CoV-2 a reuşit să izbucnească în Wuhan şi să se răspândească la nivel global şi asupra celor mai plauzibile strategii de prevenire a viitoarelor pandemii”.

De asemenea, The Lancet afirmă că „echipa va revizui cu atenţie şi obiectiv toate dovezile disponibile publicului, în special literatura de specialitate, şi va efectua interviuri cu lideri-cheie din ştiinţă, medicină, politici şi societatea civilă”.

Dr. Peter Daszak, care conduce acest grup de lucru, este, probabil, cel mai puţin potrivit om de ştiinţă de pe planetă pentru a analiza obiectiv datele, având în vedere conflictele sale de interese.

Citiți și EXCLUSIV: Mike Pompeo despre ancheta originii virusului Wuhan, blocată în cadrul Departamentului de stat

În calitate de preşedinte al EcoHealth Alliance, Daszak a transferat în ultimii ani numeroase fonduri de la guvernul federal american către Institutul de Virusologie din Wuhan pentru a finanţa programe controversate (şi supuse unui moratoriu în SUA) de cercetare şi manipulare genetică a coronavirusurilor în laborator - infamele cercetări cu privire la "câştigul de funcţie" care urmăresc să producă tulpini mai letale şi mai transmisibile la oameni.

Daszak - cunoscut pentru relaţiile sale cu dr. Shi Zhengli, coordonatoarea cercetărilor privitoare la câştigul de funcţie în cadrul Institutului de Virusologie Wuhan - lucrează şi pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. El recunoaşte că a fost implicat în manipularea coronavirusurilor, un videoclip în acest sens fiind publicat chiar în decembrie 2019, cu puţin înainte să izbucnească pandemia de virus Wuhan.

În interviu, Daszak observă: „Coronavirusurile sunt destul de bune ... le poţi manipula în laborator destul de uşor ... proteinele de vârf determină mult ceea ce se întâmplă. Puteţi obţine secvenţa, puteţi construi proteina, lucrăm cu Ralph Baric de la UNC pentru a face acest lucru, inserăm în cadrul altui virus şi facem o muncă în laborator”.

Citiți și Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan

Ralph Baric - la care se referă Daszak în interviu - este un alt om de ştiinţă controversat, interesant pentru cazul în speţă, fiind cel care a dezvoltat o metodă de editare genetică a virusurilor - care nu lasă urme.

Daszak - în mod bizar numit reprezentantul SUA în cadrul echipei OMS care a vizitat China în februarie, având sarcina de a stabili originea virusului Wuhan - a stabilit după o vizită foarte scurtă în Institut, fără o minimă anchetă, că nu este „nimic de văzut acolo”.

E-mailurile publicate recent de BuzzFeed documentează faptul că Peter Daszak i-a mulţumit consilierului şef al Casei Albe în materie de sănătate şi coordonator al efortului anti-COVID - dr. Anthony Fauci - pentru respingerea ipotezei că virusul Wuhan ar proveni dintr-o scurgere de laborator din China.

Citiți și În 2012, şeful programului anti-COVID al SUA susţinea că merită să rişti o pandemie pentru cercetări de tip "câştig de funcţie" asupra virusurilor

Daszak a fost ulterior angajat de Facebook ca „expert şi verificator de conţinut”, pentru a monitoriza şi înlătura „dezinformarea” despre originile COVID pe platforma gigantului social media.

În ultimele săptămâni, după o intensă presiune mediatică, Facebook a anulat politica de interzicere a oricărei postări care conţine informaţii ce sugerează că virusul Wuhan ar fi fost „creat de om”.

După cum a remarcat profesorul microbiolog Richard Ebright, „Daszak a fost contractorul care a finanţat laboratorul de la Institutul de Virusologie din Wuhan, o sursă potenţială a virusului, cu subcontracte de aproximativ 200 milioane USD provenite din fonduri ale Departamentului de Stat al SUA şi 7 milioane USD de la Institutele Naţionale de Sănătate din SUA (National Institutes of Health/NIH), şi a fost colaborator şi coautor la proiecte de cercetare desfăşurate în laborator [în China .n.r]”.

Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

Este cunoscut faptul că Peter Daszak a minţit cu privire la tipul de cercetări care se desfăşurau la Institutul de Virusologie din Wuhan, susţinând, după apariţia focarului, că nu ştia dacă acolo aveau loc cercetări privitoare la câştigul de funcţie sau nu. Declaraţiile sale anterioare şi e-mailurile dr. Fauci obţinute de BuzzFeed dovedesc că era la curent cu cercetările din laboratorul chinez.

În plus, după cum au transmis Daily Mail şi alte publicaţii, Daszak a „orchestrat o campanie de intimidare”, convingând cercetători recunoscuţi să semneze o scrisoare către revista The Lancet cu scopul de a discredita teoria că virusul Wuhan ar fi artificial, scurs din Institutul de Virologie din acelaşi oraş”.

Daszak şi-a folosit influenţa pentru a determina revista Lancet să publice scrisoarea, care mergea până la înfierarea teoriei scurgerii din laborator, pe care o înfăţişa drept echivalentă cu răspândirea „fricii, zvonurilor şi prejudecăţilor”.

Citiți și Varianta că virusul Wuhan ar fi fost scurs din laborator devine mainstream: dr. Anthony Fauci nu este convins de teoria că provine de la animale

Jamie Metzl, consilier ştiinţific al OMS, a descris scrisoarea lui Daszak drept „propagandă şi o formă de huliganism şi intimidare”.

„Prin etichetarea celor care aveau opinii diferite drept susţinători ai teoriilor conspiraţiei, scrisoarea către Lancet a fost cea mai gravă formă de agresiune, în deplină opoziţie faţă de metoda ştiinţifică”, a adăugat Metzl.

Scrisoarea concepută de Daszak suna foarte asemănător cu propaganda Partidului Comunist Chinez: „Împreună, condamnăm cu tărie teoriile conspiraţiei care sugerează că Covid-19 nu are o origine naturală”, iar semnatarii au avut chiar îndrăzneala să afirme: „Declarăm că nu avem niciun conflict de interese”.

Citiți și Cercetători de marcă cer o anchetă "adecvată" asupra originilor virusului Wuhan

Mai rău este că ceilalţi membri ai grupului de anchetă a originii virusului Wuhan format de Lancet sunt, practic, asistenţii şi colaboratorii lui Peter Daszak, unii dintre ei fiind cei care l-au ajutat să redacteze scrisoarea, alţii fiind foşti colaboratori în poziţia pe care a avut-o de „verificare a faptelor” pentru Facebook.

Citiți și Daily Mail: China se pregăteşte de şase ani pentru un nou război mondial cu arme biologice