The Times: Universitatea Cambridge infiltrată de agenţi Huawei, se cer anchete cu privire la dependenţa de banii regimului chinez

Cambridge
Cambridge (Getty Images)

Un fost lider al Partidului Conservator a cerut guvernului britanic să investigheze dependenţa Regatului Unit de China, după ce un centru de cercetare al Universităţii Cambridge ar fi fost „infiltrat” de gigantul tehnologic chinez Huawei.

Vorbind la The Times of London on sunday, Sir Iain Duncan Smith a afirmat că universităţile din Marea Britanie sunt „mult prea dependente de banii chinezi”, universitatea Cambridge fiind „unul dintre cei mai răi infractori”.

Conservatorul britanic a cerut guvernului să iniţieze o anchetă urgentă cu privire la „dependenţa Regatului Unit de China, la o serie de instituţii şi companii”.

Comentariul său a survenit după ce publicaţia britanică a transmis că trei dintre cei patru directori de la Cambridge Center for Chinese Management (CCCM) au legături cu Huawei, iar reprezentantul şef este un fost vicepreşedinte al Huawei.

The Times a declarat că informaţiile despre Yanping Hu, listat ca reprezentant şef al CCCM, au fost eliminate de pe site-ul CCCM în urma anchetelor din ziar.

Cu toate acestea, o arhivă online a paginii, din 17 august, susţinea că Hu era şeful Huawei Management Engineering Group, directorul Huawei Corporate Change Committee, directorul departamentului de organizare Huawei şi vicepreşedintele Universităţii Huawei înainte de a deveni vicepreşedinte la Huawei.

Versiunea chineză a paginii menţiona, de asemenea, că Hu este directorul executiv al Hua Ying Management, o firmă afiliată cu Huawei, care se află - împreună cu Huawei şi ceilalţi afiliaţi - pe o listă a Washington-ului de entităţi care „prezintă un risc semnificativ de implicare în activităţi contrare securităţii naţionale sau intereselor politicii externe a Statelor Unite”.

Pagina se mândrea, de asemenea, cu acreditarea lui Hu ca „expert care beneficiază de o alocaţie specială din partea Consiliului de Stat”.

Ţian Tao, unul dintre cei patru directori ai CCCM, este consilier senior la Huawei Technologies şi confident al CEO-ului Huawei Ren Zhengfei.

Versiunea chineză a site-ului web al CCCM a afirmat, de asemenea, că rolul şi „misiunea istorică” a CCCM este de a documenta, sintetiza, răspândi şi contribui la dezvoltarea şi gestionarea întreprinderilor chineze.

Johnny Patterson, cofondator şi director politic la ONG-ul Hong Kong Watch, a declarat că legătura dintre universitatea Cambridge şi Partidul Comunist Chinez are implicaţii grave.

„Legăturile Huawei cu guvernul chinez nu sunt un secret. Se pare că centrul de cercetare a fost infiltrat de Huawei şi universitatea ar trebui să îl investigheze, cu siguranţă ”, a declarat Patterson pentru The Times.

"Legăturile strânse dintre Huawei şi Universitatea Cambridge au serioase implicaţii de securitate naţională şi morale", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Universităţii Cambridge a spus că orice relaţie pe care o are universitatea respectă regulile guvernamentale.

CCCM „este un program de management al afacerii axat pe practicile de afaceri din China. Ca atare, este angajat cu diverse sectoare ale economiei chineze, inclusiv cu companii de tehnologie", a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

„Universitatea din Cambridge are un sistem robust de revizuire a tuturor relaţiilor strategice şi protocoale stricte care reglementează colaborarea cu orice companie. Orice relaţie pe care Universitatea o are cu orice entitate corporativă, internă sau internaţională, respectă strict liniile directoare stabilite de guvernul britanic.”

Nici Huawei, nici guvernul britanic nu au răspuns la solicitările de comentarii până la publicarea acestui material.