Threads blochează rezultatele căutărilor pentru "COVID" şi "Vaccinuri", nemulţumind utilizatorii

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Threads, recentul concurent al Meta pentru Twitter, se confruntă cu critici dure pentru că a blocat rezultatele căutărilor pentru termeni legaţi de pandemie, inclusiv vaccinuri.

Noua platformă de text, care este legată de Instagram, şi-a lansat săptămâna trecută noua funcţie de căutare, un pas important pentru a-i conferi o mai mare paritate cu X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

După lansarea platformei Threads în iulie, Meta a lansat în ultimele săptămâni mai multe actualizări foarte necesare, inclusiv o versiune desktop solicitată şi o funcţie de căutare pentru utilizatori.

Cu toate acestea, la 24 de ore de la recenta actualizare, gigantul social media a stârnit controverse, deoarece noua funcţie de căutare s-a dovedit inutilă pentru cei care doreau să caute postări legate de COVID-19, a relatat The Washington Post.

Utilizatorii de Threads, şocaţi să constate că rezultatele căutării au fost blocate

Mulţi utilizatori au fost nemulţumiţi când căutarea pe Threads a conţinutului legat de "COVID" şi "vaccinuri" a dat peste un ecran alb şi de un pop-up care îi redirecţiona către site-ul web al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

"Zuck îi tratează pe utilizatori ca pe nişte copii. El decide ce vor vedea şi despre ce vor vorbi aceştia. Acesta este un motiv suficient pentru a respinge Threads şi a adopta X", a declarat Michael Robertson, director executiv din domeniul tehnologiei, într-o postare pe X.

Meta a confirmat restricţiile politicii sale de căutare într-o declaraţie de presă, spunând că platforma de text blochează utilizatorii să caute cuvinte care ar putea aduce postări "sensibile", deocamdată.

"Funcţionalitatea de căutare, temporar, nu oferă rezultate pentru cuvinte cheie care pot afişa conţinut potenţial sensibil. Oamenii vor putea căuta cuvinte-cheie precum 'COVID' în actualizările viitoare, odată ce vom avea încredere în calitatea rezultatelor", a precizat aceasta.

Meta a recunoscut că Threads a blocat în mod intenţionat şi alţi termeni, dar a refuzat să ofere o listă a acestora.

O căutare efectuată de The Washington Post a descoperit că şi cuvintele "sex", "nud", "gore", "porno", "coronavirus", "vaccinuri" şi "vaccinare" se numără printre termenii blocaţi.

Experţii în sănătate denunţă cenzura

Experţii şi lucrătorii din domeniul sănătăţii publice au criticat, de asemenea, decizia companiei, declarând pentru The Post că momentul a fost prost ales, mai ales pe fondul rapoartelor privind o recentă creştere a numărului de virusuri.

"Cenzura nu funcţionează. Informaţiile eronate continuă să circule prin nume de cod şi alte platforme. Companiile de tehnologie ar trebui să investească în soluţii reale, cum ar fi moderarea/educaţia", a declarat Lucky Tran, director de comunicare ştiinţifică la Universitatea Columbia, într-o postare pe X.

Tran a declarat anterior pentru The Post că decizia de a cenzura căutările despre COVID va îngreuna munca experţilor în sănătate publică şi a persoanelor care lucrează în domeniul sănătăţii publice de a transmite publicului informaţii importante despre cum se pot proteja.

Spitalizările în Statele Unite au crescut cu aproape 16% săptămâna trecută şi au crescut constant din iulie, dar mai puţin decât în aceeaşi săptămână din anul trecut, potrivit CDC.

Statisticile CDC arată că decesele cauzate de acest virus sunt mai puţin de un sfert din cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2022.

Cazurile de infectare cu acest virus ar putea continua şi în timpul iernii, a declarat Agenţia.

Fostul director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, Dr. Anthony Fauci, a declarat în weekend la emisiunea "This Week" de la ABC că, având în vedere nivelul actual de imunitate al populaţiei, "şansele ca aceasta să fie o avalanşă copleşitoare de cazuri şi spitalizări sunt probabil scăzute".

Între timp, FDA a aprobat o altă rundă de rapeluri COVID pe 11 septembrie, care ar trebui să fie disponibile în zilele următoare.

Noua platformă Meta înregistrează o scădere a numărului de utilizatori de la lansare

Decizia Meta de a bloca anumiţi termeni de căutare ilustrează dorinţa acesteia de a evita încurajarea oricăror subiecte care ar putea fi considerate "ştiri dure" pe platforma sa.

"Politica şi ştirile dure vor apărea în mod inevitabil pe Threads - au apărut şi pe Instagram într-o anumită măsură - dar nu vom face nimic pentru a încuraja aceste direcţii", a scris în această vară Adam Mosseri, şeful Instagram, care a avut un rol esenţial în lansarea Threads.

Cu toate acestea, capacitatea Twitter de a distribui ştiri şi informaţii în timp real a fost crucială pentru ascensiunea sa şi rămâne una dintre caracteristicile sale de bază.

Un sondaj realizat în 2021 de Pew Research Center a arătat că aproximativ 4 din 10 americani au declarat că social media a fost o sursă importantă de ştiri despre vaccinul şi virusul COVID-19.

De când Threads a fost lansată în vară, într-un efort de a profita de dezamăgirea unor utilizatori faţă de X după preluarea acesteia de către Elon Musk, platforma nu a reuşit să-şi menţină ritmul.

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, s-a lăudat după lansare că a reuşit să obţină 100 de milioane de noi înscrieri în cinci zile de la lansare.

De atunci, timpul petrecut pe serviciul de aplicaţii a scăzut cu 85% luna trecută, potrivit blogului de tehnologie Similarweb.

"Threads a ajuns la 100 de milioane de înscrieri în weekend. Aceasta este în mare parte cerere naturală şi nici măcar nu am pornit multe promoţii încă. Nu-mi vine să cred că au trecut doar 5 zile!", spunea Zuckerberg într-o postare la acea vreme.