Tiberiu Niţu şi-a dat demisia din funcţia de Procuror General

Acuzat că a beneficiat, în mod ilegal, de coloană oficială de cel puţin 700 de ori, graţie generozităţii fostului ministru Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu a decis să facă un pas în spate.
Tiberiu Niţu
Tiberiu Niţu (Epoch Times România)

UPDATE: ’’Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. (...) Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate.’’, a comunicat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, potrivit comunicatului remis Epoch Times.

***

Deşi iniţial nu părea dispus să plece de la şefia Parchetului General, în ciuda acuzaţiilor care îl vizau în dosarul Oprea, Tiberiu Niţu a anunţat marţi că îşi dă demisia din funcţie.

Nu de mult, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cerea începerea urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea pentru că acesta ar fi abuzat în deplasările sale de coloană oficială. Mai mult decât atât, generalul i-a asigurat coloană oficială şi lui Tiberiu Niţu, iniţiativă la fel de ilegală. Detalii aici.

Fiind beneficiar al unui "folos necuvenit", Tiberiu Niţu ar fi trebui în mod normal să demisioneze de îndată, lucru care însă nu s-a întâmplat. Nici discuţiile purtate cu noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, nu au dat vreun rezultat, Niţu anunţând că rămâne pe post.

Subiectul a ajuns pe masa discuţiilor de luni dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş, discuţii la care a participat şi Raluca Prună. La finele întrevederii, Dacian Cioloş a vorbit despre scenariul revocării, iar astăzi Tiberiu Niţu şi-a anunţat demisia.

"Preşedintele României a primit demisia Procurorului General şi o acceptă", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Atribuţiile lui Tiberiu Niţu urmează să fie preluate de prim-adjunctul său, Bogdan Lică.