Tibet: altă auto-incendiere. Autorităţile chineze "confiscă" cadavrul

O poză care circulă pe Facebook cu un călugăr tibetan urmărit şi bătut de către un soldat chinez din Tibet.
O poză care circulă pe Facebook cu un călugăr tibetan urmărit şi bătut de către un soldat chinez din Tibet. (www.facebook.com)

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, tată a doi copii, este ultimul tibetan care şi-a dat foc în semn de protest împotriva ocupaţiei chineze din Tibet. Shichung, ţăran şi croitor part-time, şi-a dat foc în jurul orei 16 (ora locală) în după-amiaza zilei de 28 septembrie în satul Gomand Thawa, în partea de est a judeţului Ngaba. Moartea sa a fost confirmată de către Free Tibet.

Protestul extrem a avut loc în timpul festivalului anual de rugăciune. Potrivit unor surse, Shichung s-a întors acasă abandonând festivalul, în jurul prânzului, să se pregătească pentru auto-incendiere. La puţin timp după aceea, şi-a dat foc fugind pe strada principală a satului unde a şi murit.

Este cea de-a 121-a auto-incendiere din februarie 2009, când au explodat din nou protestele împotriva Chinei. Tibetanii, oprimaţi de Beijing, cer libertate religioasă deplină şi întoarcerea lui Dalai Lama în Tibet.

Cu câteva zile înainte, victima a vorbit prietenilor despre sentimentele sale împotriva ocupaţiei chineze din Tibet: "Aceşti oameni [autorităţile chineze] se uită la noi de sus. Nu ne vor lăsa niciodată în pace". După ce s-a auto-incendiat, mai mult de 100 de poliţişti şi soldaţi - deja prezenţi în sat pentru a supraveghea Festivalul de rugăciune - au ajuns la locul evenimentului.

Militarii s-au confruntat cu tibetanii care doreau să ducă acasă corpul decedatului. Dar Securitatea l-a luat cu forţa, întrucât "corpul este necesar la ancheta asupra incidentului". Câţiva tibetani au încercat să recupereze corpul, dar au fost opriţi de bătrânii satului care se temeau de o escaladare a violenţei şi un nou val de represiune din partea armatei chineze.

Centrul tibetan pentru drepturile omului şi democraţie a denunţat în mod repetat încercările autorităţilor chineze de a mitui cu bani membrii familiilor celor care şi-au dat foc, în încercarea de a-i determina să mintă cu privire la cauzele reale care le-au împins rudele spre sacrificiu.

Guvernul tibetan din exil a cerut tibetanilor în repetate rânduri să se abţină de la gesturi extreme precum auto-incendierea în semn de protest.