Tibetan isi da foc in capitala indiana

Un manifestant, identificat ca Sherab Tsedor, fost membru executiv al  Congresului Tibetan pentru Tineret din Delhi, striga in timp ce este  tarat de politistii indieni la cateva clipe dupa ce a incercat sa isi  dea foc in fata ambasadei chineze din New Delhi in 4 noiembrie 2011.
Un manifestant, identificat ca Sherab Tsedor, fost membru executiv al Congresului Tibetan pentru Tineret din Delhi, striga in timp ce este tarat de politistii indieni la cateva clipe dupa ce a incercat sa isi dea foc in fata ambasadei chineze din New Delhi in 4 noiembrie 2011. (ROBERTO SCHMIDT / AFP / Getty Images)

Un tibetan exilat si-a dat foc vineri in fata ambasadei chineze din New Delhi, fiind cel mai recent caz de protest prin autoincendiere impotriva Chinei.

Politia din capitala indiana l-a imobilizat pe Sherab Tsedor, 25 de ani, si a stins flacarile. El a fost spitalizat cu arsuri minore.

Inainte de protestul sau, Tsedor a emis o declaratie prin care a cerut incetarea suprimarii chineze din Tibet. De asemenea, tanarul tibetan a cerut Indiei si altor natiuni sa sustina incercarea poporului tibetan de a-si obtine libertatea.

In sud-vestul Chinei cel putin 11 etnici tibetani si-au dat foc in lunile recente, cerand libertati religioase si culturale mai mari si intoarcerea in Tibet a liderului spiritual exilat, Dalai Lama. Cel putin 6 dintre manifestanti, incluzand calugarite budiste, au murit.

Activistii tibetani spun ca autoincendierile sunt o reflectare a situatiei disperate din interiorul Tibetului.

Mii de tibetani, incluzandu-l pe Dalai Lama, au fugit in exil in India dupa o revolta impotriva fortelor comuniste chineze in 1959. Conducerea Partidului Comunist Chinez spune ca Dalai Lama intentioneaza sa creeze un Tibet independent, desi liderul spiritual a declarat deseori ca va accepta autonomia pentru regiunea tibetana in interiorul Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe