Tillerson semnalează o relaxare a politicii faţă de Rusia privind conflictul ucrainean

Rex Tillerson a semnalat că SUA ar putea relaxa cerinţele ca Rusia să respecte acordul semnat la Minsk în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului din Ucraina, declarând legiuitorilor că administraţia Trump nu doreşte să fie “legată” la mâini dacă Moscova şi Kievul îşi pot rezolva disputa într-un alt mod.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut aceste comentarii miercuri în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor, care ar putea în curând să ia în considerare sancţiuni mai dure împotriva Moscovei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei.

Un grup de senatori republicani şi democraţi au ajuns în această săptămână la un compromis asupra unei noi legi care va extinde sancţiunile impuse Kremlinului în 2014. Acest acord îl va împiedica pe preşedintele american Donald Trump să relaxeze sau să ridice sancţiunile fără aprobarea Congresului.

De asemenea, Tillerson a precizat că administraţia Trump doreşte să aibă flexibilitatea de a intensifica sau relaxa sancţiunile împotriva Rusiei în funcţie de îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.

“Este foarte posibil ca guvernul Ucrainei şi cel al Rusiei să ajungă la o soluţionare satisfăcătoare prin intermediul unei alte structuri decât cea de la Minsk, dar care va atinge obiectivele [acordului] de la Minsk, în privinţa cărora suntem angajaţi”, a mai susţinut Tillerson în cadrul unei audieri de miercuri. “Astfel, prudenţa noastră este aceea că nu aş dori să fim legaţi de Minsk dacă se dovedeşte că părţile decid să îşi rezolve disputa printr-un alt acord”.

Comentariile lui Tillerson au marcat o schimbare faţă de poziţia pe care a adoptat-o la o întâlnire ce a avut loc în luna martie cu miniştrii de externe ai statelor NATO în Bruxelles, când a declarat că SUA nu va relaxa sancţiunile împotriva Rusiei cât timp aceasta nu îşi va îndeplini obligaţiile prevăzute de acordul de la Minsk. La acea vreme, el a mulţumit Germaniei şi Franţei pentru eforturile depuse în vederea găsirii unei soluţii pentru conflictul din Ucraina.

“Vom continua să susţinem acţiunile acestor ţări pentru accelerarea implementării acordului de la Minsk”, declara Tillerson la acea vreme. “Vom continua să tragem la răspundere Rusia pentru angajamentul său faţă de acordul de la Minsk”.

Făcând referire la rolul Rusiei în cursa prezidenţială americană de anul trecut, Tillerson a declarat miercuri că este de acord cu “sentimentul transmis de mai mulţi membri ai ambelor părţi că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru amestecul său în alegerile americane”.

În ciuda eforturilor de pace, depuse după izbucnirea războiului dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în aprilie 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise şi multe altele au fost forţate să se refugieze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe