Tinerii spanioli au încredere în Spania, însă vor schimbări profunde (revista presei spaniole)

Fostul şef al guvernului regional din Castilla La Mancha, Jose Maria Barreda.
Fostul şef al guvernului regional din Castilla La Mancha, Jose Maria Barreda. (youtube.com)

Tinerii spanioli au încredere în Spania însă vor schimbări profunde, fostul şef al guvernului regional din Castilla La Mancha ar fi măsluit contracte publice pentru campanii pentru socialişti, turiştii de lux cheltuiesc la Londra şi Paris de zece ori mai mult decât la Madrid, părinţii rămân fără putere în consiliile şcolare, iar în Catalonia se închid nouă posturi de televiziune, anunţă luni cele mai importante cotidiene spaniole.

Tinerii sub 35 de ani cred în sistem, în ei înşişi şi în Spania, însă cer schimbări profunde. 83% dintre aceştia consideră că Spania nu se ocupă de viitorul lor, 37% se simt spanioli şi europeni deopotrivă, îi apreciază numai pe foştii premieri Adolfo Suárez şi Felipe González, iar 64% consideră că monarhia este foarte stabilă, scrie luni cotidianul El Pais, pe baza unui studiu efectuat de Metroscopia.

Cotidianul El Mundo dezvăluie faptul că fostul şef al guvernului regional din Castilla La Mancha, socialistul José Maria Barreda, ar fi 'umflat' contracte publice pentru a plăti campaniile electorale ale Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). În plus, acelaşi cotidian spaniol scrie că premierul Mariano Rajoy îşi pune nădejdea în apostolul Santiago, patronul Spaniei. Potrivit publicaţiei citate, premierul spaniol a fost amfitrionul premierului japonez Shinzo Abe în capitala comunităţii autonome spaniole Galicia.

Turiştii de lux cheltuiesc la Londra şi Paris de zece ori mai mult decât la Madrid, relatează cotidianul ABC. Acesta se referă la turiştii extracomunitari care vizitează Europa şi care constituie 'obiectul dorinţelor' industriei care se ocupă de acest sector, şi în care sunt implicate hoteluri, linii aeriene, restaurante şi magazine. În aceasta competiţie însă, Spania pierde din puterea de atracţie, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Global Blue.

Părinţii elevilor rămân fără putere în consiliile centrelor şcolare, întrucât noua lege a educaţiei reduce importanţa acestora la nivel consultativ, fără drept de vot şi fără capacitate de decizie. Cotidianul La Vanguardia precizează că organismul în care este reprezentată întreaga comunitate din învăţământ va fi limitată la aprobarea bugetului, cu toate că prin Constituţie, le este recunoscut părinţilor dreptul de 'participare efectivă'.

Cotidianul La Razon publică pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni prima parte dintr-un interviu cu Esteban Gonzalez Pons, numărul doi pe lista Partidului Popular la alegerile europene. Acesta arată că 'la impozite ne putem prezenta în faţa alegătorilor noştri cu programul îndeplinit', precum şi că 'Aznarismul face parte din esenţa PP, însă José Maria Aznar (fost premier conservator) nu mai este liderul partidului'.

Nouă posturi de televiziune se vor închide în Catalonia. Cotidianul catalan El Periodico anunţă luni că guvernul închide posturi cunoscute precum Nitro, Xplora, La Sexta 3, Siete sau Nueve din cauza unor nereguli în privinţa licenţelor acordate de foştii guvernanţi socialişti şi nu ia în seamă contestaţiile. În plus, anunţă noi licitaţii publice pentru licenţe, de care ar putea beneficia posturi precum Iglesia şi 13TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe