Tipografia Epoch Times din Hong Kong din nou vizată de vandali

O secvenţă luată cu o camera de securitate prezintă trei oameni cu măşti negre care încearcă să deschidă uşa tipografiei ziarului The Epoch Times din Hong Kong pe 23 februarie.
O secvenţă luată cu o camera de securitate prezintă trei oameni cu măşti negre care încearcă să deschidă uşa tipografiei ziarului The Epoch Times din Hong Kong pe 23 februarie. (Epoch Times)

Sâmbăta trecută trei persoane au încercat să intre prin efracţie în tipografia The Epoch Times din Hong Kong – al treilea incident suspect din ultimele cinci luni. Supraveghetoarea presei consideră că aceste incidente au fost orchestrate de regimul chinez.

Mandy, supraveghetoarea tipografiei, a observat că poarta de metal de la intrare a fost parţial îndoită, atunci când ea s-a întors luni la muncă în dimineaţa zilei de 25 februarie (Mandy preferă ca numele ei complet să nu fie menţionat). Pe poartă se puteau observa mai multe semne făcute cu un obiect metalic, iar broasca porţii fusese ruptă.

Ea a chemat poliţia, dar după anchetă, poliţia a declarat că nimeni nu a încercat să intre în tipografie.

Mai târziu, după verificarea camerelor video, Mandy a văzut că "pe 23 februarie, în jurul orei 8:00, câţiva oameni mascaţi au încercat să deschidă uşa".

La sfârşitul lunii octombrie 2012, cineva a încercat să deschidă uşa tipografiei cu ajutorul unui burghiu, dar nu a reuşit.

Tipografia este situată la etajul al 13-lea al clădirii unei fabrici. Pe 31 decembrie 2012, pe la miezul nopţii, şapte bărbaţi au spart uşa din sticlă a holului clădirii.

După ce bărbaţii au ajuns în hol, ei s-au machiat, şi-au pus ochelari de soare, măşti şi mănuşi şi au intrat în liftul de serviciu. Gardianul clădirii nu a realizat că uşa a fost spartă şi a întrebat oamenii printr-un difuzor din lift cum au intrat, din moment ce uşa din faţă era încuiată.

Gardianul a sunat la poliţie şi apoi a mers în hol pentru a verifica situaţia. El i-a văzut pe cei şapte bărbaţi ieşind afară din lift şi fugind prin uşa spartă. Poliţia a sosit câteva minute mai târziu.

Poliţia declară că cei şapte bărbaţi nu au venit pentru a fura ceva, ci pentru a sabota imprimeria.

Poliţia i-a spus lui Mandy că cei şapte bărbaţi nu au venit pentru a fura ceva, ci pentru a sabota imprimeria. Ei au avertizat-o să fie atentă.

"The Epoch Times face mereu eforturi pentru a expune adevărata natură a regimului comunist", a spus Mandy. "Sunt destul de sigură că tipii aceia [din 23 februarie] au fost trimişi de regim. Ei erau tineri şi familiarizaţi cu împrejurimile. În secvenţa filmată par foarte stăpâni pe ei. Unii dintre ei păzeau liftul pe ambele părţi şi au stat acolo timp de aproximativ 13 minute".

Ea a declarat că poliţia a venit să îi ceară înregistrarea video. "Ei vor face tot posibilul pentru a prinde bărbaţii şi a-i pedepsi", a susţinut Mandy.

Luni, acolo s-au aflat mai mulţi detectivi şi membri ai Diviziei Infracţionale. Compania de securitate a clădirii a declarat că are de gând să-şi majoreze personalul de acolo.

Cel mai grav incident care a vizat o tipografie din Hong Kong a avut loc în anul 2006. În seara zilei de 28 februarie, imprimeria The Epoch Times din Hong Kong a fost distrusă, după ce mai multe persoane au spart pur si simplu uşa de sticlă din faţă şi au intrat.

În timp ce gardianul imprimeriei a sunat la poliţie, maşina computerizată de imprimare, în valoare de 1 milion de dolari HK a fost distrusă. Tipografia a trebuit să se închidă temporar. De atunci, tipografia The Epoch Times din Hong Kong şi-a sporit gradul de securitate pentru a descuraja diverşi vandali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe