Tiraspolul a confirmat arestarea cetăţeanului moldovean Alexandr Rjavitin

Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol
Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol (novostipmr.com)

Reprezentanţii administraţiei separatiste de la Tiraspol au confirmat reţinerea cetăţeanului moldovean Alexandr Rjavitin, care în 2015 a fugit din armata transnistreană şi a povestit public despre experienţele traumatizante prin care trec tinerii recruţi din Transnistria.

Vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că negociatorul transnistrean Vitali Ignatiev l-a asigurat, la întâlnirea avută marţi la Tiraspol, că va oferi un răspuns în scris referitor la accesul avocaţilor, medicilor şi membrilor familiei lui Rjavitin.

Tânărul, care în 2015 a evadat din aşa-numita armată transnistreană şi a descris amănunţit şi într-un documentar al Europei Libere, metodele de tortură şi umilinţele la care sunt supuşi recruţii, a dispărut din casa sa natală de la Pervomaisc, regiunea transnistreană, unde s-a dus pe ascuns, în decembrie, să-şi viziteze rudele.

Administraţia de la Tiraspol i-a intentat lui Rjavitin un dosar penal „pentru dezertare” şi divulgarea secretelor de stat, acesta riscând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Radio Europa Liberă transmite că jurnalistul Serghei Ilcenko, fost deţinut al regimului de la Tiraspol, potrivit surselor sale, susţine că Rjavitin s-ar afla într-un buncăr al izolatorului de detenţie provizorie din Tiraspol, unde ar fi torturat pentru a semna un denunţ că a participat la pregătirea unei lovituri armate împotriva administraţiei separatiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe