Tiraspolul îi cere Rusiei să majoreze numărul militarilor în zona de securitate de la Nistru

Militari ruşi în Transnistria
Militari ruşi în Transnistria (novostipmr.com)

Tiraspolul îi cere Rusiei să majoreze numărul militarilor din forţele de pace care se află în zona de securitate de la Nistru cu încă aproape 2 000 de persoane.

Potrivit agenţiei novostipmr.org, citată de radiochisinau.md delegaţia transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) a făcut publică, joi, 13 februarie, o declaraţie în care, între altele, îi cere Rusiei să examineze „problema reluării activităţii escadrilei de elicoptere şi aducerea în conformitate cu documentele de bază ale CUC a contingentului militar de pace al Federaţiei Ruse”.

Novostipmr.org precizează că potrivit acestor documente, numărul militarilor ruşi în zona de securitate poate ajunge la 2 400. În prezent, numărul acestora este de aproximativ 500.

Potrivit surselor citate, delegaţia transnistreană la CUC a motivat solicitarea prin faptul că astfel ar putea fi preîntâmpinată o eventuală escaladare a situaţiei în zona de securitate de la Nistru, dar şi posibile provocări „legate de dorinţa părţii moldoveneşti de a lichida unele posturi ale trupelor de pace”.

Reprezentanţii Tiraspolului la CUC afirmă că solicitarea lor este o reacţie la cerere Chişinăului de a închide două posturi ale căştilor albastre situate lângă podul de la Dubăsari.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată aceste declaraţii ale reprezentanţilor Tiraspolului la CUC.

CUC este format din reprezentanţi ai Rusiei, Chişinăului şi Tiraspolului şi coordonează activitatea trupelor de pace din zona de securitate de la Nistru, instalate acolo la încheierea războiului din 1992. În prezent, în zona de securitate se află aproximativ 1 500 de militari din căştile albastre, câte aproximativ 500 din partea Rusiei, Chişinăului şi Tiraspolului.