'Tituşki', bătăuşii poliţiei ucrainene

(Rob Stothard / Getty Images)

Este posibil să-i recunoşti pe 'tituşki' după vestele lor de culoare neagră şi fesurile trase până la ochi. Se îmbracă în general în haine sport, care nu le ascund însă intenţiile violente. Din rândurile lor fac parte personal militar, de poliţie, şi chiar foşti sportivi înrolaţi. Sunt organizaţi în grupuri mici, pentru a ataca şi dispersa manifestanţii opoziţiei, fără ca brutalitatea lor să-i creeze o imagine proastă preşedintelui ţării, notează marţi ziarul El Mundo.

Ştiu să lanseze provocări şi nu contează dacă victimele lor sunt ziarişti, lideri ai opoziţiei sau colegi de breaslă, dacă la mijloc se află suficient alcool. 'Tituşki' este cuvântul care sperie cel mai mult masa de oameni care trăieşte acum în piaţa ocupată din capitala Kiev. Zilele acestea au devenit de temut chiar şi în afara capitalei. La Dniepropetrovsk şi Zaporoje, s-au confruntat cu cei care au încercat să pătrundă în clădirile oficiale, rămase goale la sfârşit de săptămână. Numărul participanţilor care s-au alăturat acestor 'lupte' locale a depăşit o mie de persoane, potrivit presei ucrainene.

'Tituşki' sunt plătiţi cu maximum 200 de grivne pe zi, circa 17 euro. 'Sunt foarte temuţi', spune despre ei Ivana, o tânără ucraineană care rezistă pe baricade. Termenul, care are un caracter depreciativ, vine de la numele sportivului Tserkva Vadim Tituşka, care alături de simpatizanţi ai săi a agresat anul trecut un grup de ziarişti incomozi. Agresiunea s-a produs în timpul manifestaţiilor opoziţiei, în faţa privirilor impasibile ale poliţiei.

Bătaia a fost imortalizată în imagini postate pe reţelele de socializare, care au creat o legendă sumbră acestor bătăuşi pasionaţi de sporturile de luptă. În aceste confruntări, soldate de multe ori cu fracturi de piramidă nazală, nu se fac niciodată arestări. Iar agresiunile depăşesc strada. Ucraina a devenit singura ţară din Europa unde spitalele din Kiev au devenit un loc periculos. Manifestanţii răniţi în ciocnirile cu forţele de ordine evită să ajungă la spital, pentru a nu fi arestaţi. Ei se supun unor intervenţii realizate în clinici improvizate, conduse de medici voluntari.

S-au înregistrat şi răpiri inexplicabile: doi importanţi membri ai opoziţiei au fost sechestraţi săptămâna trecută, iar unul dintre ei a fost găsit mort. În filmuleţe care au circulat pe reţelele sociale pot fi văzute razii făcute de poliţie în secţiile de urgenţă ale spitalelor din Kiev pentru a-i aresta pe manifestanţii răniţi. Grupurile de protest au denunţat arestarea a 30 - 40 de manifestanţi în timp ce se aflau la spital. Ei au declarat însă agenţiilor de presă că numărul lor este cu mult la mare.

'Tituşki' vorbesc între ei doar în limba rusă. Folosesc ucraineana doar când scandează lozinci în timpul provocărilor, pentru a discredita opoziţia. Activitatea lor nu se rezumă doar la stradă. Pe Internet, grupul lor de 'hackeri' intră pe blogurile sau web-rile opoziţiei şi postează comentarii defăimătoare. Pentru guvern, colaborarea lor a devenit foarte utilă pentru a frâna aşa-numitul 'Automaidan', colectivul care protestează împotriva guvernului, circulând cu maşinile în convoi şi împiedicând de multe ori trecerea poliţiei.

De multe ori, şoferii acestor maşini au fost agresaţi de 'tituşki', care i-au lovit cu multă brutalitate. În cursul săptămânii trecute a fost denunţată dispariţia mai multor activişti, iar nopţile pe baricade au devenit tot mai lugubre. Luni dimineaţă a fost găsit în piaţă trupul unui bărbat spânzurat de bradul de Crăciun - o sinucidere sau o răzbunare pe care nimeni nu o explică.