Toader îi oferă lui Dragnea cadoul mult cerut de PSD - ordonanţa care-i va permite să scape de condamnare

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Vlad Negrilă/ Epoch Times)

Ministerul Justiţiei are în lucru un proiect de OUG care le va da practic posibilitatea celor condamnaţi de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte înainte de noiembrie 2018 (completuri declarate nelegale de CCR) să poată contesta sentinţele, chiar dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestaţiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Proiectul pe care, reamintim, PSD i-l cere insistent lui Tudorel Toader a fost deja trimis de Ministerul Justiţiei pe circuitul de avizare în timp ce ministrul Tudorel Toader se află în concediu de joi, 21 martie, până luni, 25 martie, inclusiv.

Dacă acest proiect de act normativ va deveni lege, Liviu Dragnea va putea cere şi obţine redeschiderea procesului Referendumul în care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Cu alte cuvinte, liderul PSD nu ar mai avea cazier şi ar putea fi inclusiv premier.

Reamintim că încă de pe 20 ianuarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că are draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte. De atunci şi până acum, OUG-ul nu s-a materializat însă, ceea ce a stârnit nemulţumirea social-democraţilor, aceştia ajungând chiar să nu se prezinte la prima şedinţă de plen în care s-a votat moţiunea simplă contra lui Toader.

Mai trebuie precizat că intenţia guvernului de a da această OUG a stârnit ample critici nu doar în România ci şi în plan internaţional. Astfel, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a atras în repetate rânduri atenţia asupra faptului că urmăreşte ”cu mare îngrijorare” discuţiile din România privind o posibilă ordonanţă de urgenţă care să permită revizuirea sentinţelor definitive pronunţate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.