Torţionarul Alexandru Vişinescu, trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii

(photos.com)

Torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste din Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, informează Parchetul General.

În septembrie 2013, Alexandru Vişinescu a fost pus sub acuzare de procurori, fiind suspectat că este responsabil de moartea mai multor deţinuţi politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat, între anii 1956-1963.

Alexandru Vişinescu este primul torţionar, dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului care este trimis în judecată. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, acesta fiind descris de foştii deţinuţi politici drept "un individ extrem de crud".

"În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă al Parchetului din 3 septembrie.

Alexandru Vişinescu s-a aflat la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. Vişinescu este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ, printre care şi fondatorul Partidului Ţărănesc, Ion Mihalache.

Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar crud şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze. Regimul de detenţie din închisoare poate fi calificat drept unul de exterminare, ţinând seama de condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Mărturii despre Alexandru Vişinescu

Cicerone Ioniţoiu, fost deţinut politic, declara: „Mărturia lui Ion-Ovidiu Borcea este cutremurătoare: ”Ion Mihalache a fost asasinat cu premeditare, deoarece continua să rămână un simbol al rezistenţei româneşti. În nenumărate rânduri a protestat, făcând să răsune tot celularul. Ofiţerul politic (Lupu) şi comandantul Vişinescu l-au bătut în permanenţă, i-au creat condiţii să se îmbolnăvească şi nu i-au dat îngrijire medicală. Intrau şi aruncau cu găleata cu apă pe el, în plină iarnă.

Eu i-am supravegheat celula prin cele şase găuri pe care le făcusem cu o sârmă în uşă... Dacă n-aş fi fost de faţă, altă mărturie n-ar exista. Acum, când sunt în lumea liberă, am datoria să denunţ acest asasinat pe care l-a săvârşit comandantul Vişinescu. Strigătele ”Fraţilor, sunt Ion Mihalache. Mă omoară”! au răsunat în tot celularul. Această crimă nu poate fi uitată”. (...)

Cu toate că Ion Mihalache era bolnav, comandantul i-a refuzat patul, mâncarea, medicamentele şi l-a bătut în nenumărate rânduri, aruncând găleţi cu apă peste el, contribuind personal la exterminarea lui. Înainte de a-l arunca în groapă, i-a înfipt şi baioneta în inimă, să fie sigur că l-a omorât şi nu mai are cine-l trage la răspundere. Ion Mihalache a pierit la exact 10 ani după exterminarea lui Iuliu Maniu”.

„Dacă Piteştiul s-a caracterizat prin violenţa colectivă, Râmnicu Sărat a excelat prin exterminarea individuală, într-o linişte de mormânt”, a fost concluzia fostului deţinut politic Ioniţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne