Traficantul de arme Viktor Bout scapă de închisoare. “Negustorul morţii” e schimbat de SUA cu o baschetbalistă închisă în Rusia

Viktor Bout
Viktor Bout (Christophe Archambault/AFP/Getty Images)

Administraţia preşedintelui american Joe Biden şi Kremlinul au convenit asupra unui schimb de prizonieri pentru eliberarea vedetei WNBA Brittney Griner, o americancă deţinută în Rusia, în schimbul cunoscutului traficant de arme Viktor Bout, condamnat la închisoare şi deţinut în SUA.

Anunţul a fost făcut joi de preşedintele Biden.

Paul Whelan, un alt american deţinut în Rusia, nu a fost inclus în acest schimb, au relatat CNN şi CBS, în ciuda sugestiilor anterioare că ar putea fi luat în considerare în cadrul schimbului.

În timpul conferinţei sale de presă de joi, Biden a sugerat că Moscova a refuzat să negocieze pentru Whelan alături de Griner.

Bout, născut în Rusia în 1967, a început să tranzacţioneze armament la nivel internaţional în anii 1990, orchestrând tranzacţii masive cu arme folosind avioane de marfă pentru a transporta armament şi echipamente militare.

Potrivit Insider, Bout ar fi făcut afaceri şi a alimentat conflicte în Afganistan, Angola, Republica Democrată Congo, Liberia, Rwanda, Sierra Leone şi Sudan.

Bout a primit porecla "Negustorul morţii" după ce o carte cu acelaşi titlu scrisă de Douglas Farah şi Stephen Braun, doi reporteri americani de investigaţie, a detaliat afacerile sale.

Povestea sa a inspirat, de asemenea, "Lord of War", un film din 2005 despre un traficant de arme, inspirat în mare parte din isprăvile lui Bout, în care au jucat Nicolas Cage, Jared Leto şi Ethan Hawke.

"Negustorul morţii" a fost arestat în Tailanda în 2008, dar nu pentru operaţiuni de trafic de arme cu mize mari care au servit drept sursă de inspiraţie pentru mai multe filme, documentare şi cărţi.

În schimb, Bout a fost prins într-o operaţiune a Agenţiei de combatere a traficului de droguri. Oficialii americani l-au ademenit pe evazivul distribuitor de arme să discute cu pretinşi reprezentanţi ai unei grupări de gherilă columbiană, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Acesta s-a oferit să vândă arme rebelilor, chiar şi cu înţelegerea faptului că materialele ar fi putut fi folosite pentru a ucide americani.

La scurt timp după aceea, Bout a fost arestat în Bangkok şi, în urma unei bătălii juridice prelungite şi a protestelor din partea guvernului rus, a fost extrădat în Statele Unite. La aproape patru ani de la capturarea sa iniţială, Bout a fost condamnat pentru conspiraţie în vederea furnizării de "sprijin material" unei organizaţii teroriste, promiţând să le furnizeze rachete antiaeriene şi implicându-se într-un complot pentru a ucide cetăţeni şi oficiali americani.

Traficantul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

De atunci, Kremlinul a făcut un lobby puternic pentru extrădarea lui Bout, iar mass-media rusă l-a legat în mod repetat de potenţialele schimburi de prizonieri cu americanii încarceraţi. Încă din luna mai a acestui an, agenţia rusă de ştiri de stat TASS a început să scrie că oficialii americani şi ruşi au purtat discuţii despre un potenţial schimb de prizonieri Bout-Griner.

După ce Whelan a fost reţinut pentru prima dată în 2020, avocatul său a sugerat că ar fi posibil un schimb de prizonieri între Rusia şi SUA pentru Bout. Doi ani mai târziu, în 2022, Griner a fost reţinută după ce oficialii de la aeroport au găsit ulei de haşiş în bagajele sale.

Jucătoarea de baschet a fost judecată de un tribunal rus, găsită vinovată de contrabandă cu droguri şi condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia.

Vicepreşedintele american Kamala Harris a declarat în iulie că asigurarea întoarcerii în siguranţă a lui Griner şi Whelan este una dintre "cele mai importante priorităţi" ale Casei Albe.

Statele Unite l-au oferit pe Bout Rusiei după arestarea lui Griner în schimbul celor doi americani reţinuţi, a relatat prima dată CNN în august. Deşi administraţia Biden nu a confirmat public detaliile ofertei lor, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA a făcut o "propunere substanţială".

Kremlinul a răspuns ofertei o săptămână mai târziu, spunând că sunt dispuşi să discute un potenţial schimb de prizonieri.

Acordul de schimb de prizonieri a atras unele critici, inclusiv din partea fostului şef al operaţiunilor din cadrul Administraţiei americane pentru combaterea drogurilor, Michael Braun, care a scris într-un articol din Foreign Policy că eliberarea lui Bout ar reprezenta o "ameninţare gravă" la adresa securităţii naţionale şi ar fi o "palmă dată forţelor de ordine" care şi-au riscat viaţa pentru a-l aresta.

Fostul preşedinte Donald Trump a criticat, de asemenea, acordul în timpul verii.

În ciuda criticilor, despre care un expert în negocierea ostaticilor a declarat pentru Insider că pot fi explicate prin teorii ştiinţifice, SUA şi Rusia au reuşit să orchestreze, joi, un acord pentru a o schimba pe Griner cu Bout.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe