Traficul fluvial german de barje se prăbuşeşte pe măsură ce nivelul apelor Rinului se apropie de un minim record

Barjă pe Rinul aproape secat din cauza secetei
Barjă pe Rinul aproape secat din cauza secetei (Captură ecran - Bloomberg)

Nivelul apei pe râul Rin a scăzut atât de mult încât barjele care transportă produse energetice au întâlnit zone impracticabile pe cea mai importantă cale navigabilă din Europa.

Miercuri, la Kaub, în Germania, nivelul râului era de aproximativ 60 de centimetri şi se aşteaptă să scadă la 47 de centimetri până sâmbătă, potrivit Administraţiei Federale Germane a Căilor Navigabile şi a Transportului Naval. Astfel, ar fi la 7 centimetri de a fi complet impracticabil pentru barje.

"Din ce în ce mai puţine barje pot trece prin Kaub", a declarat Riverlake, un broker de nave, referindu-se la navele cu încărcături de produse petroliere.

Un râu impracticabil la Kaub ar putea exacerba cea mai gravă criză de aprovizionare cu energie din Germania din ultimele decenii, în condiţiile în care Rusia reduce fluxurile de gaze naturale prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate.

Aceasta ar paraliza circulaţia produselor energetice către produsele chimice şi ar paraliza cel mai mare centru de producţie din Europa, care se află deja în recesiune.

"Nivelurile scăzute ale apei restricţionează deja transporturile de cărbune, deoarece sunt disponibile mai puţine nave, iar cele care sunt gata de utilizare transportă mai puţine mărfuri", a declarat furnizorul de energie EnBW AG, într-un comunicat.

"Prin urmare, costurile de transport pentru cărbune cresc, ceea ce, la rândul său, măreşte costurile de operare a centralelor pe cărbune".

Ca răspuns la recentele scăderi ale nivelului apei, Riverlake a declarat recent că barjele care transportă mărfuri între Rinul superior şi Rotterdam au redus greutatea la aproximativ o treime din capacitate pentru a îmbunătăţi pescajul navelor.

Din cauza reducerii capacităţii de transport maritim, costurile barjelor creasc vertiginos, aproape de maximele record văzute ultima dată în 2018, când calea navigabilă a fost închisă din cauza nivelurilor scăzute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură