Traian Băsescu a câştigat definitiv procesul cu Dinu Patriciu

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Decizia Tribunalului Bucureşti, prin care preşedintele Traian Băsescu a fost declarat câştigător în procesul împotriva lui Dinu Patriciu - privind mediatizarea unor imagini în care preşedintele părea că loveşte un copil la un miting electoral din 2004 - este menţinută, a decis luni Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

Preşedintele Traian Băsescu i-a dat în judecată pe Dinu Patriciu şi firma Best Media, cea care edita cotidianul "Gardianul", în decembrie 2009, cerând despăgubiri de un leu pentru "minciună şi trucarea unor filmări".

În noiembrie 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că la un miting de la Ploieşti, din 2004, Traian Băsescu a lovit un copil de două ori, prima dată în plex şi apoi peste faţă, precizând că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă.

Preşedintele a solicitat apoi la 1 decembrie 2009 Institutului Naţional de Expertize Criminalistice un aviz de specialitate, prin care să se stabilească dacă filmul din campania din 2004 conţine urme de intervenţie tehnică în sensul modificării integrităţii.

Traian Băsescu a declarat în urma expertizei că înregistrarea de la Ploieşti conţine elemente de editare computerizată, în sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nici nu reprezintă o copie realizată cu acurateţe a unei înregistrări autentice.

Motivarea deciziei

Tribunalul Bucureşti i-a dat anterior câştig de cauză lui Traian Băsescu şi a apreciat că filmul respectiv este trucat, iar despăgubirea solicitată de preşedinte de la Patriciu a fost de un leu.

În motivarea deciziei se arată că Dinu Patriciu a vătămat dreptul preşedintelui la onoare şi reputaţie prin afirmaţiile potrivit cărora acesta ar fi lovit un copil, chiar dacă ulterior Băsescu a câştigat alegerile. Magistraţii au ţinut cont de intensitatea, frecvenţa, persistenţa în timp şi conţinutul dezbaterilor care au avut loc după declaraţia lui Patriciu că Băsescu ar fi lovit un copil.

Tot în motivare se mai precizează că Traian Băsescu a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului, iar declaraţia şefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale. "În temeiul probelor arătate mai sus şi ţinând cont că prin verbul "a împinge" se înţelege şi "a îmbrânci", instanţa reţine că reclamantul (Traian Băsescu - n.r.) a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004", se arată în motivare.

Cotidianul Gardianul a publicat, pe 26 noiembrie 2009, un film din care reiese că preşedintele Traian Băsescu a lovit un copil peste faţă, în timpul unui miting electoral din 2004. În aceeaşi zi, Patriciu a declarat, la Realitatea TV, că Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, dar a susţinut că nu el este cel care a dat înregistrarea presei.

Dinu Patriciu l-a dat în judecată, la rândul său, pe Traian Băsescu, pentru calomnie şi l-a acuzat pentru că l-a numit "mincinos" şi "om care truchează casete", cerându-i despăgubiri de un euro, iar la data de 16 decembrie 2011, omul de afaceri a pierdut procesul şi apoi a făcut recurs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne