Traian Băsescu a mai graţiat o persoană. Pe cine a mai graţiat şeful statului

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Cu puţin timp înainte să-şi încheie ultimul mandatul de preşedinte, Traian Băsescu a decis să mai graţieze o persoană. Miercuri, şeful statului a semnat un decret prin care a graţiat o femeie, mamă a 7 copii, care a furat un telefon mobil.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 1 octombrie a.c., decretul de graţiere a doamnei Crina Tănasă pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de 3 ani de închisoare, aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu, precum şi a infracţiunii de furt calificat, dispusă prin sentinţa penală dată de Judecătoria Strehaia (judeţul Mehedinţi), pentru că a sustras un telefon mobil dintr-o locuinţă", se arată pe pagina Administraţiei Prezidenţiale.

"Decizia domnului preşedinte Traian Băsescu are la bază motive umanitare. Doamna Crina Tănasă este mamă a şapte copii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani şi suferă de afecţiuni psihice", mai transmite Preşedinţia.

Graţierile lui Băsescu

Aceasta nu este prima graţiere pe care o face şeful statului anul acesta. Băsescu a mai semnat alte două decrete prin care a graţiat două femei, Angela Lican şi Jana Tiron.

Prima persoană care a beneficiat în 2014 de bunăvoinţa lui Traian Băsescu a fost Angela Lican, mamă a cinci copii, care fusese condamnată pentru furt calificat.

"Preşedintele României Traian Băsescu a semnat marţi, 3 iunie a.c., Decretul de graţiere a doamnei Angela Lican pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Decizia are la bază motive umanitare. Doamna Angela Lican este mamă a cinci copii, cel de al şaselea decedând la vârstă de 5 luni, în timpul în care dumneaei era încarcerată. Niciunul din copii nu merge la şcoală, iar familia are o situaţie materială precară, singurele venituri fiind alocaţiile copiilor şi ajutorul social. În prezent, doamna Angela Lican se află în executarea pedepsei, fiind încarcerată la Penitenciarul de Femei 'Târgşor' (Târgşorul Nou, judeţul Prahova)", se arăta într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Din informaţiile apărute în presă reiese că femeia a fost condamnată după ce a fost prinsă furând flori dintr-o piaţă din Capitală, pe care le vindea ulterior.

A doua femeie graţiată de Traian Băsescu este Jana Tiron, o femeie în vârstă de 72 de ani care a fost condamnată pentru fapte asimilate corupţiei.

"Astăzi am semnat un decret de graţiere pentru doamna Tiron Jana, născută în 1942 (...). Doamna lucra ca asistentă medicală şi a promis unei alte persoane că o va ajuta să fie angajată ca secretar dactilograf în spitalul din Vidra unde lucra dânsa. Fapta de corupţie este legată de primirea a 35.000 de ROL, deci 35 de lei de astăzi, în care intră şi bani şi bunuri. Deci valoarea totală a fraudei acestei femei este de 35 de lei", a detaliat preşedintele faptele de corupţie ale femeii graţiate la începutul lunii septembrie.

"Nu a putut fi încarcerată, deşi a fost condamnată prima dată la 2 ani cu suspendare în 1992, a doua oară la 4 ani cu executare în 1997, adunându-i-se şi pedeapsa iniţială. De ce nu a putut fi încarcerată din 1997 şi până acum? Certificatele de la dosar arată că a fost operată de neoplasm mamar, că are ciroză hepatică, abdomen operat, insuficienţă cardiacă, diabet zaharat (...). Lista e mult mai lungă. Doamna are, dacă socotesc bine, 72 de ani, fiind născută în 1942. Asta înseamnă, că la 17 ani de la condamnare, pentru că a beneficiat de bani şi bunuri în valoare de 35 de lei, ar fi trebuit să intre la închisoare", a explicat şeful statului.

Potrivit ziare.com, ultimele decrete de graţiere au fost semnate de Traian Băsescu în 2009 în primul său mandat, şi de ele au beneficiat o avocată, doi bătrâni şi o mamă cu patru copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne