Traian Băsescu a solicitat reexaminarea acordului cu Rompetrol

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu solicită Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea memorandumului între România şi Rompetrol Group. Potrivit acestui acord, statul român ar primi 200 milioane dolari pentru 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Traian Băsescu a precizat că afacerea nu este decât o înţelegere care nu ar fi trebuit reglementată printr-o iniţiativă legislativă.

Defalcat, din această sumă, 175 milioane de dolari reprezintă preţul acţiunilor de vânzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenită de părţi pentru dobândirea de către The Rompetrol Group a majorităţii absolute de vot în Rompetrol Rafinare-Petromidia, care îi va permite conform Legii 31/1990 a societăţilor comerciale să adopte orice decizie referitoare la RRC.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

The Rompetrol Group (80%) şi Statul Român (20%) vor constitui un fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România, conform morandumului.

Prin semnarea acestui acord, a fost eliminat un potenţial risc de insolvenţă a societăţii, fiind astfel soluţionat un vechi diferend între Statul român şi RRC, "care punea în pericol continuitatea activităţii a 7.000 de salariaţi şi colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat", mai susţine Guvernul.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, ca o premisă a implementării acestei tranzacţii, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie va realiza demersuri pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor şi măsurile administrative demarate împotriva S.C. „Rompetrol Rafinare” - S.A. sa înceteze.

"Aşadar, legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern", a declarat Traian Băsescu.

"În situaţia de faţă, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului. Totuşi, Guvernul a ales calea unei iniţiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. În urma adoptării de către Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativă a încălcat dispoziţiile Articolului 1 alineatul (4) din Constituţia României, deoarece şi-a arogat competenţa de legiferare, cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. În acest sens s-a pronunţat şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 600/2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1060/26.11.2005 şi prin Decizia nr. 970/2007, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 796/22.11.2007. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, în sensul respingerii acestei legi", precizează Preşedenţia.