Traian Băsescu l-a criticat dur pe primarul Constanţei şi l-a atenţionat pe premier să nu-i cedeze Portul Constanţa

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Întrucât primarul Radu Mazăre "stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia", preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară că ar fi riscant pentru angajamentele României cu NATO sau cu Exxon ca premierul Ponta să accepte ca municipalitatea constănţeană să devină acţionar majoritar la Portul Constanţa.

Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e foarte greu sa îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu sa îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune sa îl caute la Bamboo în discotecă. "Deci vedeţi că şeful e la Bamboo, e acolo cu nişte sirene ieşite din Marea Neagră". Cred că am fi noi neserioşi să trimitem Exxon, NATO… Poate eu greşesc, dumneavoastră vedeţi vreun general american mergând să discute cu el? Sau în Brazilia, că ăsta mai pleacă şi în Brazilia", a precizat Traian Băsescu la postul B1TV.

Preşedintele a subliniat că ar fi "cea mai mare greşeală" ca premierul Ponta să accepte ca municipalitatea să devină acţionar majoritar la administraţia portului, aşa cum cere primarul Mazăre, având în vedere importanţa proiectelor energetice şi militare care presupun tranzitul prin acest port.

"Deci lucrurile ar fi atât de riscante, încât în locul lui Victor Ponta nici nu aş discuta-o, pur si simplu aş expedia problema cu tot cu cel care vine cu problema" , a atenţionat Traian Băsescu.

Referitor la acest subiect, premierul Victor Ponta a declarat astă toamnă că este posibil ca Portul Constanţa să fie trecut de sub administrarea Ministerului Transporturilor sub cea a Primăriei Constanţa, aşa cum de principiu se întâmplă şi cu porturi mari din Europa, precum Rotterdam, dar când şi cum se va face transferul rămâne de discutat.

Premierul fusese întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să treacă Portul Constanţa în administrarea primăriei, având în vedere că edilul Radu Mazăre s-a declarat îngrijorat de modul în care se desfăşoară activitatea în cadrul acestei porţi maritime.

"De principiu, toate porturile mari din Europa, începând cu Rotterdam-ul, Hamburgul mi se pare că este la fel, au primăria ca acţionar, aşa încât principiul e foarte corect. Când şi cum vom face transferul o să discutăm", a afirmat atunci premierul.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, afirma în toamna anului trecut că există un acord între el şi premierul Victor Ponta de a transfera acţiunile Portului Constanţa la autorităţile locale şi că deputaţii constănţeni vor depune în Parlament un proiect de lege pentru transferarea acţiunilor Portului Constanţa deţinute de stat către autorităţile locale.