Trăind fără gluten

Persoanele sensibile la gluten au dificultati in consumarea unor alimente aparent sanatoase precum orez, grau si orz. Pe masura cu cresterea constientizarii publice, tot mai multe magazine alimentare si producatori de alimente le satisfac cererile.
Persoanele sensibile la gluten au dificultati in consumarea unor alimente aparent sanatoase precum orez, grau si orz. Pe masura cu cresterea constientizarii publice, tot mai multe magazine alimentare si producatori de alimente le satisfac cererile. (Photos.com)

Dureri puternice de cap, diaree, balonare, depresie şi oboseală extremă. Cu ani în urmă, gastroenterologii nu au fost capabili să determine un diagnostic viabil pentru aceste afecţiuni. Apoi, cu ajutorul unui nutriţionist, Tom Hall din Chicago a fost supus unei diete pentru a determina dacă anumite alimente cauzează aceste afecţiuni. După câteva luni de testare a modului în care îi răspundea organismul la alergeni obişnuiţi, Hall a descoperit ce anume îi cauza tulburarea. Prin înlăturarea unor grâne din dieta sa, simptomele au dispărut.

În timp ce milioane de americani au o sensibilitate alergică la cereale care conţin gluten — grâu, secară şi orz — o populaţie mai mică, şi totuşi semnificativă, suferă de boala celiacă — un răspuns autoimun la gluten care poate afecta intestinul mic. Hall a fost diagnosticat cu o formă de boală celiacă cunoscută ca Dermatitis Herpetiformis, care, pe lângă problemele gastrointestinale implicate include şi mâncărimea pielii.

Conform Celiac Sprue Association, boala celiacă este o tulburare genetică care afectează 1 din 133 de americani (purtătorii sunt predominant caucazieni). O biopsie duodenală este necesară pentru a confirma dacă persoana este un purtător genetic, şi totuşi mulţi nu experimentează simptomele decât mai târziu în viaţă şi doar atunci devin familiari cu limitarile corpului lor.

În timp ce încă nu s-a determinat ce anume declanşează apariţia simptomelor, unii profesionişti în sănătate consideră că folosirea excesivă a unor produse farmaceutice, expunerea la anumiţi viruşi, sarcina sau chiar situaţiile stresante conduc la o izbucnire a reacţiei de intoleranţă la gluten. Rezultatul este acela că glutenul, o proteină lipicioasă găsită în anumite cereale, devine toxic pentru suferinzii de boala celiacă. Simptomele sunt uşurate doar prin abţinerea de la aceste alimente.

Izolând cauza simptomelor sale, starea lui Hall s-a îmbunătăţit. Totuşi, descoperind ce anume ar putea mânca acum se va dovedi o altă provocare.

“Cred că noi ne bazăm foarte mult pe grâu şi diferitele sale stări procesate şi cei mai mulţi oameni nu se gândesc că grâul le-ar putea face vreodată rău,” observă Hall.

Produse precum sos de soia, câteva ierburi de ceai şi chiar unele îngheţate pot include uneori urme de gluten. Pentru celiaci, multe dintre aceste produse se pot dovedi a fi dăunătoare.

“Când am fost diagnosticat prima dată, am recurs mult la produse etichetate ‘fără gluten’,” explică Hall. “Am corespondat cu producători prin email şi telefon pentru a vedea dacă produsele lor sunt de fapt fără gluten.”

Precum Tom, mulţi celiaci trebuie să fie deseori meticuloşi în cercetarea produselor pe care le pot consuma în siguranţă, dar pe măsură ce conştientizarea publicului creşte tot mai multe produse care în mod sigur nu conţin gluten intră pe piaţă.

“Întotdeauna am lucrat să scoatem produse atunci când clienţii le cer şi de-a lungul timpului primim tot mai multe cerinţe pentru produse fără gluten,” explică Anne Evanoff, manager la marketul Wild Oats în Boulder, Colorado. Evanoff îşi aduce aminte de dificultatea întâmpinată de clienţii sensibili la gluten de a localiza produsele sigure pentru consumul lor — un proces care implică colindarea magazinelor şi citirea atentă a etichetelor.

“Este o industrie mică dar există o întreagă evoluţie în cadrul ei îndreptată spre produse cu gust mai bun şi către produse mai uşoare. Industria fără gluten a răspuns foarte rapid.”

“Mulţi producători au descoperit că este un avantaj economic să meargă înainte şi să producă alimente fără gluten, să le eticheteze ’fără gluten’ şi să ofere informaţii pe website-urile lor deoarece este o piaţă loială,” observă Hall.

Wild Oats lucrează împreună cu expertul Danna Korn, considerat a fi unul dintre cei mai buni experţi în produsele fără gluten, pentru a răspunde unor întrebări ale consumatorilor celiaci în legătură cu produsele pe care le oferă.

“Primim multe comentarii minunate precum ‘fiul meu s-a bucurat mult deoarece a putut în cele din urmă sa mănânce macaroane şi brânză’,” comentează Evanoff.

Pentru mai multe informaţii contactaţi Celiac Sprue Association.