Transelectrica interesată să investească în Republica Moldova

Discutii dintre delegaţia moldovenească şi conducerea Transelectrica
Discutii dintre delegaţia moldovenească şi conducerea Transelectrica (gov.md)

În cadrul vizitei sale oficiale în România, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici a specificat că Republica Moldova mizează pe sprijinul şi suportul României în modernizarea infrastructurii electroenergetice şi integrarea pe piaţa energetică a Uniunii Europene, pentru a spori securitatea energetică a statului.

Gaburici consideră că integrarea Moldovei pe piaţa energetică europeană este un proiect important pentru stat. „În acest sens, experienţa Transelectrica va fi mai mult decât binevenită”, a declarat oficialul moldovean la întrevederea cu directorul general executiv şi preşedintele consiliului de supraveghere „Transelectrica” SA.

Potrivit ministrului moldovean al Economiei, pentru a avansa în interconectarea reţelelor de energie electrică ale Republicii Moldova şi României, autorităţile de la Chişinău au decis accelerarea activităţilor aferente proiectului de interconectare prin construirea unei staţii back to back în Vulcăneşti şi a unei linii electrice noi Vulcăneşti-Chişinău de 400 kV.

În context, ministrul a solicitat suportul Transelectrica în facilitarea dialogului dintre autorităţile de la Chişinău şi membrii Reţelei Europene a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E), parte a Consorţiului creat pentru monitorizarea activităţilor aferente interconectării Republicii Moldova la sistemul european continental.

Totodată, Gaburici a salutat propunerea de a deschide la Chişinău o reprezentanţă a Transelectrica pentru a avea un dialog cât mai deschis şi direct la subiectele de interes comun.

Conducerea Transelectrica şi-a manifestat interesul de a investi în Republica Moldova. „Vă asigurăm de toată susţinerea noastră în implementarea acestui proiect ambiţios şi suntem deschişi să vă ajutăm cu experienţa pe care o avem. România serveşte drept punte, atât către Serbia, dar şi spre Republica Moldova”, a menţionat directorul general executiv Transelectrica, Adrian Constantin Rusu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe