Transnistria cere Rusiei să recunoască documentele emise pentru cetăţenii săi

Republica nerecunoscută nistreană a cerut Rusiei să recunoască oficial documentele pe care le emite pentru cetăţenii săi, conform unei rezoluţii adoptate marţi de Consiliul Suprem al republicii.
Vameşi ucraineni stau la un punct de control la graniţa cu Transnistria, în apropiere de Odessa, martie 2014.
Vameşi ucraineni stau la un punct de control la graniţa cu Transnistria, în apropiere de Odessa, martie 2014. (Captură Foto)

Consiliul a avut audieri cu privire la politica actuală a Rusiei faţă de compatrioţii care locuiesc în Transnistria. La audieri au participat Artiom Turov şi Alexei Silanov, membri ai Dumei de Stat a Rusiei.

“Am adoptat o rezoluţie prin care cerem Rusiei să recunoască documentele emise de Republica Transnistria”, a declarat jurnaliştilor preşedintele Consiliului, Alexander Şcerba.

Acesta mai susţine că rezoluţia informează conducerea rusă despre pregătirile Republicii Moldova şi ale Ucrainei pentru crearea unui punct comun de control vamal la secţiunea de frontieră transnistreană şi despre “eforturile motivate politic de a scoate Centrala Electrică Districtuală de Stat a Republicii Moldova, deţinută de compania rusă RAO UES de pe piaţa energetică a Republicii Moldova”.

“Suntem pregătiţi să rezistăm tuturor tipurilor de presiuni politice şi economice, dar în această situaţie înţelegem că nu vom putea să facem faţă acestor provocări fără un suport părintesc, fără înţelegerea şi asistenţa ţării garante la care vrem să ne alăturăm, fără ajutorul Rusiei”, a adăugat Şcerba.

Conform unor rapoarte anterioare, în timpul vizitei premierului moldovean Pavel Filip în Kiev în luna februarie, cele două părţi au căzut de acord să accelereze lucrările pentru crearea unui punct comun de control la secţiunea transnistreană a graniţei. Primul punct comun de control vamal urmează să fie deschis înainte de sfârşitul acestui an, în apropierea localităţii Cuciurgan. Transnistria consideră că aceste acţiuni reprezintă o încercare de a aplica presiuni economice.