Transportatorii de pasageri din Republica Moldova ameninţă cu o nouă grevă

Protestul transportatorilor din R. Moldova, 09.10.2019
Protestul transportatorilor din R. Moldova, 09.10.2019 (news.ungheni.org)

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) ameninţă cu o nouă grevă, dacă Ministerul Economiei nu va identifica soluţii pentru majorarea tarifului pentru călători.

Potrivit unei petiţii adresate Maiei Sandu, transportatorii cer iniţierea unui dialog direct cu premierul acuzând totodată Ministerul Economiei că minte atunci când susţine că discută cu Asociaţia pentru a găsi modalităţi de soluţionare a problemei.

În context, transportatorii au invocat o hotărâre judecătorească mai veche, ce datează din 2013, prin care autorităţile au fost obligate să majoreze tariful până la 58 de bani pentru un kilometru, hotărâre care nu a fost executată de guvern.

La 9 octombrie, şoferi şi administratori de rute interurbane au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Peste 600 de curse publice de călători şi-au sistat activitatea până la prânz şi au ajuns în faţa clădirii Guvernului pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorie.

Participanţii la protest au precizat că nu pot oferi călătorilor condiţii mai bune, deoarece maşinile cu care sunt nevoiţi să circule au vârsta medie de peste 23 de ani, iar bani nu sunt, pentru a investi în alt transport modern.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport, Oleg Alexa a notat că în prezent calculul transportatorilor arată că tariful ar trebui să fie 92 de bani de kilometru. „Acum noi activăm cu 48 de bani/km.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe