Tratamentul poate înceta pentru bolnavii de cancer şi HIV/SIDA


O asistentă medicală efectuează o mamografie în această fotografie de arhivă.
O asistentă medicală efectuează o mamografie în această fotografie de arhivă. (Mychele Daniau / AFP / Getty Images)

Din lipsa banilor, bolnavii de cancer din mai multe judeţe au întrerupt deja tratamentul, iar până la sfârşitul lunii septembrie , bolnavii de HIV/SIDA riscă să rămână fără tratament.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat pentru Agenţia de presă r/News că “Banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii vor ajunge până în luna septembrie. În momentul de faţă în cinci judeţe, printre care se numără Maramureş, Sibiu şi Dâmboviţa, pacienţii şi-au întrerupt tratamentele în curs de derulare aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.

Bugetul alocat în anul 2013 pentru tratamentul bolnavilor de cancer din cadrul Programului naţional de oncologie nu a fost majorat la rectificarea din luna iulie.

„Categoric această sumă nu va ajunge. În 2008 Programul naţional de oncologie a primit peste 1.500.000 de lei. La acea vreme banii ajungeau la minim. Dacă anul acesta ne dă 1.059.000 lei, în condiţiile în care anual, numărul pacienţilor creşte cu aproximativ 10%, Programul este subfinanţat”, a mai declarat Cezar Irimia.

În anul 2012 programul a primit suma de 1.031.289,56 lei pentru 98.261 de bolnavi. În primul trimestru al anului 2013, în evidenţele Casei Naţionale erau înregistraţi 64.909 bolnavi, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când erau 59.904, potrivit CNAS.

„Nemulţmirile noastre rămân şi în privinţa listei de aşteptare pentru că bolnavul de cancer nu are timp să aştepte o zi, nu trei luni. Într-adevăr este vorba de un tratament scump, dar de care pacientul are nevoie chiar dacă nu este asigurat. Când tratamentul este aprobat, după trei sau patru luni, probabil, şansele pacientului scad, iar medicamentul care a fost recomandat este compromis”, a mai spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit datelor transmise, în ceea ce priveşte tratamentul pentru HIV/SIDA, Ministerul Sănătăţii a alocat 163.061 mii lei pentru bugetul Programului naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA, adică 60.000 de lei pentru primul trimestru al anului şi 103.061 mii lei pentru perioada 1 aprilie – 30 decembrie .

„Anul trecut au fost necesari peste 230 milioane de lei numai pentru tratament. De la un an la altul există o fluctuaţie de unu până la 10 milioane în plus. Există şi cazuri de post-expunere, când pacientul vine şi spune că a avut un comportament la risc şi are nevoie de un tratament preventiv, timp de o lună sau două. Să nu mai vorbim de monitorizare. Dacă adunăm toate cifrele acestea avem nevoie de cel puţin 202 milioane de lei pentru a fi pe linia de plutire”, au declarat Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

La rectificarea bugetară din luna iulie, Ministerului Sănătăţii a primit credite de angajament în valoare de 72.000 mii lei care vor fi repartizaţi pentru HIV/SIDA, transplant şi programul de imunizare, respectiv achiziţionarea vaccinului pneumococic.

Reprezentanţii UNOPA au mai spus că „Am primit 60 de milioane de lei. Potrivit proiectului pus în dezbatere publică se vor aloca încă 103 milioane de lei, adică pentru anul 2013 vom avea un buget de 163 de milioane de lei. Aceşti bani ne-ar ajunge până la 1 septembrie”.

În anul 2012, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii, au fost cheltuiţi 235.080 mii lei pentru tratarea şi monitorizarea a 8.387 de bolnavi cu HIV/SIDA, iar anul acesta, în evidenţa Ministerului Sănătăţii sunt 8.213 bolnavi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne