"Treaba cetăţii e şi treaba ta!" - Mihai Şora, despre ceea ce nu înţeleg mulţi dintre români

Nu poate exista o luptă pentru propriul interes care să fie contrară intereselor comunităţii din care faci parte, susţine Mihai Şora, în opinia căruia, pentru ca ţara să se schimbe în bine românii trebuie să înţeleagă că treaba cetăţii este treaba lor şi binele individual nu poate exista în absenţa binelui general.
Mihai Şora
Mihai Şora (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

"Sub dictatura comunistă, puteai spera la implozia sistemului, la uzura lui naturală: momentul în care monstrul ajunge atât de şubred, încât un simplu bobârnac îl pune la pământ. După atâţia ani de la căderea comunismului, râdem amar, ca să nu ne pierdem minţile de furie, facem haz de necaz, desenăm oi, strigăm după ajutor, ieşim în stradă, dar monstrul rămâne la fel de alert şi mătăhălos, nenorocind tot ce atinge", scria, la jumătatea lunii ianuarie, filozoful Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

Ce înseamnă a nenoroci? Care este marele pericol ce îi paşte pe români sub atacul acestui monstru? Şi ce poate fi făcut, a explicat tot dl Şora, într-un interviu acordat Epoch Times, la finele ultimei ediţii Rezistenţa, unde filozoful a fost invitat de onoare.

"Există un pericol al anonimizării, al pierderii identităţii al chiar pierderii rostului", a explicat Mihai Şora, întrebat care este cea mai mare primejdie care paşte România şi pe români. Potrivit îndrăgitului filozof, nu poate exista bine personal dacă celor din jur, comunităţii tale nu le este bine iar oamenii trebuie să fie conştienţi că sunt parte a cetăţii.

"Pentru ca lucrurile să meargă bine şi interesele tale individuale să fie apărate, trebuie să fii un cetăţean conştient care să lupte pentru interesele tuturor celor din jurul tău şi a întregii comunităţi. NU poţi să deosebeşti, să spui: "Eu îmi văd de treaba mea!" Treaba cetăţii e treaba ta! Tu nu poţi să îţi vezi de treaba ta dacă treburile cetăţii merg prost!", a declarat Şora.

Potrivit lui Mihai Şora, pentru ca binele să învingă în România, este nevoie de o conştiinţă generalizată a interesului public.

"O conştiinţă generalizată a interesului public, o conştiinţă a faptului că nu poate exista un interes individual, personal care să aibă consistenţa duratei dacă nu se înrădăcinează într-un interes al întregii comunităţi. Deci o mobilizare a energiilor fiecăruia în parte, pentru a lupta pentru binele comun. În măsura în care lupţi pentru binele comun şi izbuteşti să institui binele comun, binele se generalizează sub forma unei sume de bine individuale care împreună fac binele comun. Asta este. Deci nu există o luptă pentru propriul tău interes care să fie contrară intereselor comunităţii din care faci parte", a declarat Şora.

Cât despre monstrul mătăhălos care ne atacă şi nenoroceşte tot ce atinge, vorbim de acelaşi monstru care i-a nenorocit pe români şi în comunism, doar că acum s-a camuflat mai bine, să nu fie recunoscut.

"Sub blana lui roşie era recunoscut, identificat şi nu doar arătat cu degetul, dar putea să mobilizeze forţe contrarii care să îl doboare. Pe când aşa, camuflat, şi nu camuflat într-un sigur fel, ci în nenumărate feluri, derutează, nu mai poate fi identificat şi protestele nu mai pot avea o ţintă. Sunt proteste ca semn al nemulţumirii dar nu ca identificare a vinovatului!", a declarat Şora.

Filozoful a vorbit şi despre cei care nu se prezintă la vot, opinând că în momentul în care nu îţi faci datoria de cetăţean, aproape că-ţi pierzi dreptul de a te plânge de soartă.

"În măsura în care cei ce ne conduc sunt o emanaţie a poporului nostru, care ori nu merge vot, ori votează la întâmplare, nu are grijă să se informeze din vreme, suficient, ca să fie limpede pentru el în momentul în care pune ştampila pe buletinul de vot, că el votează cu cutare pentru că-i reprezintă cutare şi se duce şi votează la întâmplare, sau nu votează pur şi simplu zicând că nu-l priveşte, dar îl priveşte, viitorul lui ţine de cei ce-l conduce, dacă el nu se duce să-şi voteze conducătorii aproape că îşi pierde dreptul de protesta împotriva sorţii care îl apasă", a declarat Şora.

Vă invităm să urmăriţi interviul video cu declaraţiile integrale ale filozofului Mihai Şora.