Trei parlamentari arabi retrag sprijinul pentru Ganz. O coaliţie Netanyahu-Ganz la orizont

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi rivalul său, Benny Ganz, au început, luni, negocieri cu privire la un guvern de unitate israelian, potrivit Reuters.

Un politician de rang înalt a afirmat că accentul se pune acum pe cine va conduce mai întâi guvernul, în cadrul unui acord de rotaţie.

După ce a eşuat să obţină o victorie clară în a doua rundă a alegerilor din ultimele şase luni, Netanyahu, premierul cel mai longeviv din Israel, consideră că poate rămâne la putere doar dacă o împarte cu Ganz.

Nici Netanyahu şi nici generalul Ganz nu au suficient sprijin din partea partidelor lor pentru a forma o majoritate cu care să guverneze.

Ganz, liderul partidului Albastru-Alb de centru, a rezistat la ideea de a forma o coaliţie cu partidul Likud, de dreapta, care-l sprijină pe Netanyahu, invocând acuzaţiile de corupţie la adresa acestuia.

Dar preşedintele Reuven Rivlin, însărcinat cu alegerea candidatului cel mai bine poziţionat pentru a încerca să formeze următoarea coaliţie de guvernare, s-a referit la un guvern de unitate, iar luni i-a convocat pe Netanyahu şi Ganz la discuţii cu uşile închise.

Ganz se întâlnise iniţial cu Avigdor Lieberman, al cărui partid secular de extremă dreapta deţine 8 locuri în Knesset.

"Din fericire, cele două mari partide au constatat necesitatea presantă de a înfiinţa un guvern de unitate cu un prim-ministru rotativ", a spus Lieberman pe Facebook.

Încheind întâlnirea din biroul lui Rivlin din Ierusalim, Netanyahu şi Ganz au făcut o declaraţie comună spunând că au discutat despre „progresul prin unitate”, dar nu au dat detalii.

Un guveren condus de doi premieri, prin rotaţie, are un precedent în guvernul din 1984-1988 al lui Shimon Peres, de stânga, care a guvernat împreună cu Yitzhak Shamir, de extremă dreapta.

Fuga de Justiţie

Dacă se încheie un acord de împărţire a puterii, pentru Netanyahu este obligatoriu să ocupe primul funcţia de prim-ministru pentru a scăpa de urmărirea penală.

Luna viitoare, procurorul general al Israelului va organiza o audiere în cazul procesului în care liderul israelian este învinuit de fraudă şi luare de mită în trei cazuri de corupţie. Netanyahu, care neagă orice faptă ilegală, poate argumenta împotriva unui rechizitoriu în cadrul şedinţei.

În calitate de prim-ministru, Netanyahu nu ar avea nicio obligaţie legală de a demisiona dacă ar fi depuse acuzaţii formale. Dar orice alt post în cabinet nu-i poate oferi această protecţie.

Echipele de negocieri ale candidaţilor se vor întâlni marţi înaintea unei alte reuniuni posibile, organizate de Rivlin, de Netanyahu şi Ganz, miercuri, se arată într-un comunicat.

Likud a câştigat 31 de locuri parlamentare faţă de 33 luate de Albastru-Ab în alegerile de marţi, cu rezultate aproape complete.

Pe hârtie, Netanyahu are un uşor avantaj faţă de Ganz în construirea unui bloc parlamentar, cu promisiuni de sprijin de la 55 de membri din cadrul unor grupări de dreapta. Ganz deţine 54, cu sprijin din partea unor partide de stânga şi arabe.

Ambii au eşuat să obţină o majoritate de 61 de locuri.

Avantajul mic al lui Netanyahu l-ar putea împinge pe Rivlin să-i ceară să încerce să construiască o coaliţie restrânsă dacă un guvern de unitate se va dovedi imposibilă. Un candidat are la dispoziţie 28 de zile pentru a face acest lucru, cu o posibilă prelungire de 14 zile, înainte ca Rivlin să apeleze la altcineva.

Ganz se baza pe 57 de persoane, dar trei dintre cei 13 membri ai Listei Comune Arabe au retras, luni, sprijinul promis anterior.

Lieberman, lider al partidului de extremă dreapta Yisrael Beitenu, doreşte o alianţă cu Likud şi Albastru-Alb. Dar a refuzat să se angajeze, citând diferenţele politice faţă de aliaţii ultra-ortodocşi ai partidului Likud şi faţă de susţinătorii arabi ai lui Albastru-Alb.

Netanyahu şi Ganz au o viziune comună asupra multor probleme importante, cum ar fi relaţiile cu Statele Unite, lupta regională împotriva Iranului şi conflictul palestinian.

Cu toate acestea, Ganz a cerut o administraţie „liberală”, o manieră politică de a descrie excluderea partenerilor ultra-ortodocşi ai lui Netanyahu. Iar după alegeri, Netanyahu a semnat rapid o nouă alianţă cu aceştia.

Orice acord de unitate l-ar obliga, de asemenea, pe Ganz să abordeze problema imunităţii parlamentare de la urmărirea penală pe care susţinătorii Netanyahu s-au angajat să o solicite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe