Tribunal coreean susţine că spectacolul Shen Yun trebuie să continue în Seul

Regimul comunist chinez trage toate sforile pentru a opri spectacolele Shen Yun care, pe lângă descrierea unică a vechii culturi tradiţionale chineze, includ şi scene legate de persecuţia desfăşurată de Partidul Comunist împotriva şcolii de qigong Falun Gong. În cel mai recent caz, ambasada chineză din Coreea de Sud a încercat să oprească spectacolul din Seul.
Dansatorii companiei internaţionale Shen Yun Performing Arts
Dansatorii companiei internaţionale Shen Yun Performing Arts (Shen Yun Performing Arts, prin bunăvoinţă)

Promotorii locali ai Shen Yun Performing Arts, o renumită companie de dans clasic chinez, se pregăteau să aducă acest spectacol pe scena unuia dintre teatrele importante din Seul în luna mai. Totul a mers bine până când gazda, reţeaua de televiziune KBS, a anulat pe neaşteptate contractul.

De curând însă, un tribunal din Seul a decis că reţeaua KBS nu a avut nicio justificare legală pentru decizia luată, astfel că spectacolul Shen Yun a fost pus din nou în programul KBS Hall în perioada 6-8 mai.

Shen Yun a prezentat spectacole în Coreea de Sud, inclusiv în capitala Seul, un oraş cu 10 milioane de locuitori, timp de mulţi ani. Aproape în fiecare an a întâmpinat dificultăţi în rezervarea unor săli de mare calibru - iar motivul a fost mereu acelaşi : presiune diplomatică şi acţiune directă din partea misiunilor diplomatice chineze. Presiunile, în afara codurilor diplomatice în vigoare, includ scrisori agresive şi ameninţătoare la adresa gazdelor şi apeluri telefonice către politicieni, ameninţări directe sau mascate referitoare la relaţiile comerciale cu China care, chipurile, vor fi afectate dacă se permite companiei Shen Yun să pună în scenă spectacolele.

Compania Shen Yun Performing Arts cuprinde patru companii de dans şi sute de artişti, inclusiv orchestre, care călătoresc în lume simultan. Producţiile sale – inclusiv coreografia, muzica, versurile, costumele şi fundalul scenic – sunt în întregime originale şi urmăresc să renască tradiţiile culturale antice ale Chinei.

Fixaţia Partidului Comunist Chinez în ceea ce priveşte Shen Yun poate fi atribuită, în mare parte, faptului că mulţi dintre artiştii săi sunt practicanţi ai mişcăii spirituale Falun Gong, conform website-ului Shen Yun. Mişcarea spirituală a început să fie persecutată în 1999 de către regimul comunist chinez, atunci când rapoartele Securităţii chineze arătau că numărul practicanţilor chinezi îl depăşea pe cel al membrilor de Partid. În plus, mişcarea, prin învăţăturile sale morale, a ajuns să contribuie la renaşterea culturii chineze – o cultură pe care regimul chinez, începând cu Revoluţia Culturală, a încercat să o distrugă în totalitate.

Campania Partidului Comunist Chinez împotriva Falun Gong se extinde tăcut chiar şi în străinătate, la orice tip de activităţi în care sunt implicaţi practicanţii Falun Gong - de la expoziţii de pictură până la spectacole de dans antic. Deşi Shen Yun include scene care descriu persecutarea aderenţilor de către partidul comunist, compania îşi concentrează totuşi energia pe transmiterea moştenirii culturale tradiţionale, dizolvând eforturile Partidului Comunist de a monopoliza modul în care este reprezentată China în exteriorul graniţelor.

“Shen Yun nu poate fi vizionat în China de astăzi, unde cultura tradiţională a fost distrusă aproape în întregime”, scrie pe website-ul companiei. “Totuşi, Shen Yun – o organizaţie nonprofit – a devenit un fenomen internaţional, aducând minunăţiile culturii antice chineze la milioane de oameni pe cuprinsul globului.”

În cazul Coreei de Sud, KBS a semnat în luna ianuarie un contract cu New Cosmos Media, companie care se ocupă cu promovarea Shen Yun în Coreea, pentru a închiria sala sa de spectacole din capitala Seul. Changsik Lee, preşedintele New Cosmos Media, a declarat că interacţiunile cu personalul KBS au fost cordiale şi o comisie a reţelei de televiziune a revizuit şi aprobat contractul. Anterior, Shen Yun primise acceptul guvernului sud-coreean pentru a desfăşura spectacolele.

Câteva săptămâni mai târziu, Lee a fost informat că KBS Hall şi-a convocat în grabă comitetul şi a anulat decizia de a găzdui spectacolul.

Decizia instanţei sud-coreene a respins în 19 aprilie argumentele invocate de KBS Hall pentru suspendarea contractului.

Două motive au fost oferite de KBS pentru anularea contractului. Primul se referă la faptul că spectacolul Shen Yun face referire la Falun Gong şi, din moment ce Falun Gong este calomniat de guvernul chinez, scopul Shen Yun ar fi acela “de a răspândi o anumită religie” - pe care, însă, KBs nici nu a avut curajul să o numească pentru a nu atrage suspiciuni cu privire la amestecul Beijingului. Închirierea sălii de spectacol ar fi conform KBS, nepotrivită. Al doilea motiv se referă la faptul că KBS Hall nu ar fi fost înştiinţată mod corespunzător de asocierea dintre Shen Yun şi Falun Gong şi că, prin urmare, are dreptul să anuleze spectacolul.

Judecătorul a respins ambele argumente ca fiind inaplicabile şi a notat că Asociaţia Falun Dafa, care reprezintă Falun Gong, a fost de fapt parte în contractul de închiriere.

“Nu există nicio justificare că debitorul [KBS Hall] va înfrunta o pierdere semnificativă dacă va respecta contractul”, conform deciziei tribunalului. “Din contră, dacă contractul nu este respectat, creditorul [New Cosmos Media] va avea pierderi financiare semnificative şi reputaţia sa va fi afectată”.