Tribunal francez condamnă trei oficiali sirieni la închisoare pe viaţă pentru crime de război

Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)
Redactia
26.05.2024


Un tribunal din Paris a condamnat vineri trei oficiali sirieni de rang înalt, in absentia, la închisoare pe viaţă pentru complicitate la crime de război, într-un caz de referinţă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi primul caz de acest fel din Europa, relatează APNews.

Procesul s-a axat pe rolul oficialilor în presupusa arestare în 2013, la Damasc, a lui Mazen Dabbagh, cetăţean franco-sirian, şi a fiului său Patrick, precum şi pe torturarea şi uciderea ulterioară a celor doi. În cele patru zile de proces au fost prezentate mărturii sfâşietoare ale supravieţuitorilor şi relatări cutremurătoare ale fratelui lui Mazen.

Deşi verdictul a fost cathartic pentru reclamanţi, Franţa şi Siria nu au un tratat de extrădare, ceea ce face ca rezultatul să fie în mare măsură simbolic. Mandatele internaţionale de arestare pentru cei trei foşti oficiali ai serviciilor de informaţii siriene - Ali Mamlouk, Jamil Hassan şi Abdel Salam Mahmoud - au fost emise încă din 2018, fără niciun rezultat.

Aceştia sunt oficiali sirieni de cel mai înalt nivel judecaţi de o instanţă europeană pentru crime care ar fi fost comise în timpul războiului civil din ţară.

Procedurile judiciare au fost iniţiate în contextul în care Assad a început să se albească de statutul său de paria căpătat pentru violenţele dezlănţuite împotriva oponenţilor săi.

Grupurile pentru drepturile omului implicate în acest caz au sperat că acesta va readuce în atenţia opiniei publice atrocităţile comise de regimul acestuia.

Clémence Bectarte, avocata familiei Dabbagh de la Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului, a declarat că verdictul a fost „prima recunoaştere în Franţa a crimelor împotriva umanităţii comise de regimul sirian”.

„Este un mesaj de speranţă pentru toate victimele siriene care aşteaptă să se facă dreptate. Este un mesaj care trebuie adresat statelor pentru ca acestea să nu-şi normalizeze relaţiile cu regimul lui Bashar al-Assad", a declarat ea.

Procesul în legătură cu presupusa tortură şi ucidere a tatălui şi fiului franco-sirieni, arestaţi în toiul protestelor antiguvernamentale inspirate de Primăvara Arabă a început marţi.

Cei doi - tată şi fiu - au fost arestaţi la Damasc în urma represiunii demonstraţiilor care s-au transformat ulterior într-un război civil brutal, aflat acum în al 14-lea an.

Ancheta privind dispariţia lor a început în 2015, când Obeida Dabbagh, fratele lui Mazen, a depus mărturie în faţa anchetatorilor care examinau deja crimele de război din Siria. Obeida Dabbagh şi soţia sa, Hanane, sunt părţi în proces, alături de organizaţii neguvernamentale. Ei au depus mărturie în instanţă joi, în a treia zi a procesului.

Obeida Dabbagh a declarat că speră că procesul va crea un precedent pentru a-l trage la răspundere pe Assad. „Sute de mii de sirieni au murit. Chiar şi astăzi, unii trăiesc în frică şi teroare", a specificat el.

În ciuda absenţei inculpaţilor, importanţa procesului a fost subliniată de Brigitte Herremans, cercetător principal la Centrul pentru Drepturile Omului de la Universitatea din Ghent. „Este foarte important ca autorii din partea regimului să fie traşi la răspundere, chiar dacă este vorba în principal de ceva simbolic. Înseamnă foarte mult pentru lupta împotriva impunităţii", a subliniat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor