Tribunal rus îl găseşte vinovat pe Alexei Navalnîi într-un caz de delapidare de fonduri

Un tribunal rus l-a găsit pe Alexei Navalnîi, membru al opoziţiei ruseşti şi un critic al Kremlinului, din nou vinovat de delapidare de fonduri într-un caz din 2013. Verdictul ar putea însemna că Navalnîi nu ar putea participa la alegerile prezidenţiale din Rusia de anul viitor.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi activistul rus şi opozantul Kremlinului, Alexei Navalni.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi activistul rus şi opozantul Kremlinului, Alexei Navalni. (Captură Foto)

Un tribunal din Kirov l-a găsit vinovat pe Alexei Navalnîi de delapidare de fonduri, într-un caz invalidat în curţile europene şi acum rejudecat în Rusia. Decizia tribunalului rus ar putea bloca participarea lui Navalnîi la alegerile prezidenţiale din Rusia din 2018.

Procurorii au cerut ca Alexei Navalnîi să primească o sentinţă de cinci ani cu suspendare.

Navalnîi a fost deja condamnat pentru delapidare în 2013 în Kirov, într-un caz ce implică compania rusă de stat Kirovles. Conform agenţiei de stat RAPSI (Agenţia Rusă pentru Informaţii în domeniul Juridic), Navalnîi a organizat furtul a peste 10.000 de metri cubi de material lemnos de la compania Kirovles în 2009, în timp ce avea funcţia de consilier al guvernatorului regiunii Kirov.

Avocatul şi activistul în vârstă de 40 de ani a primit deja o sentinţă de 5 ani în primul său proces, care ulterior a fost suspendat după un apel. Susţinătorii săi au condamnat mişcarea, ce i-a interzis practic să candideze pentru o funcţie publică pe durata condamnării, afirmând că a fost motivată politic.

Navalnîi a depus ulterior o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) care a decis anul trecut că el a fost privat de desfăşurarea unui proces corect, ordonând Rusiei să anuleze condamnarea. Curtea Supremă a Rusiei a decis apoi că Navalnîi şi un alt acuzat în acelaşi caz vor fi judecaţi din nou în acelaşi oraş pentru aceleaşi acuzaţii.

Legea rusă interzice unei persoane condamnate de o infracţiune gravă să candideze la alegeri.

O campanie de neoprit

Alexei Navalnîi a ofensat Kremlinul în decembrie 2016 când a anunţat că intenţionează să candideze pentru funcţia de preşedinte în 2018, înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să îşi fi declarat propria-i participare în cursa prezidenţială. Apoi, la începutul acestei luni, Navalnîi a deschis primul său birou regional de campanie, în ciuda unui verdict iminent al instanţei, ce i-ar putea interzice să candideze.

Critic acerb al conducerii de la Kremlin, Navalnîi a declarat la deschiderea biroului respectiv că Moscova „va face tot ce-i va sta în putinţă pentru a nu mă lăsa să particip la alegeri”. Pe website-ul său, Navalnîi a promis că îşi va continua campania în ciuda deciziei luate de tribunalul rus.

„Consider că am dreptul moral şi legal să particip la aceste alegeri”, a precizat el, adăugând că, dacă este găsit vinovat, va repeta aceiaşi paşi pentru a i se anula sentinţa „înainte de lansarea oficială a campaniei”.

Totuşi, sondajele de opinie sugerează că el dispune de suportul unui număr mult mai mic de alegători decât dispune Putin, în condiţiile în care Navalnîi a fost, în trecut, subiectul mai multor anchete juridice ce au condus la luni de arest la domiciliu.