Tribunal rusesc decide blocarea website-ului Linkedin în Rusia

Multe website-uri de socializare online stochează datele utilizatorilor pe servere situate în afara Rusiei, pentru a evita controlul informaţional impus de Kremlin. Dar aceste mişcări au anumite consecinţe.
(Captură Foto)

Un tribunal rus a susţinut decizia unei curţi inferioare de blocare a reţelei de socializare Linkedin.

Decizia de joi poate modifica în mod fundamental modul în care operează companiile străine de Internet în Rusia, forţându-le fie să îşi stocheze vastele baze de date pe servere situate în ţară sau să îşi închidă operaţiunile în Rusia.

Roskomnadzor, agenţia rusă de stat pentru monitorizarea comunicaţiilor, a acuzat Linkedin de încălcarea unei legi din 2014 care cere website-urilor să îşi stocheze datele personale ale cetăţenilor ruşi pe servere în ţară. Linkedin are peste 6 milioane de utilizatori înregistraţi în Rusia.

Criticii susţin că noua lege reprezintă cea mai recentă măsură luată de guvernul rus pentru a controla Internetul.

În luna august, un tribunal districtual din Moscova a decis că website-ul Linkedin ar trebui să fie blocat, dar decizia încă nu a fost implementată din cauza apelului făcut de compania americană la respectiva hotărâre.

“Decizia Tribunalului Districtual Taganski a fost susţinută, apelul făcut de Corporaţia Linkedin a fost găsit nesatisfăcător”, conform agenţiei ruse de ştiri Interfax, care a citat decizia tribunalului.

Totuşi, Linkedin încă speră să ajungă la un acord cu agenţia rusă Roskomnadzor.

“Viziunea website-ului Linkedin este aceea de a crea oportunităţi economice pentru întreaga forţă de muncă globală”, conform unei declaraţii a companiei. “Decizia tribunalului rus poate bloca accesul la Linkedin pentru milioanele de membri pe care îi avem în Rusia şi pentru companiile care folosesc Linkedin pentru a-şi dezvolta afacerile. Rămânem interesaţi să ne întâlnim cu Roskomnadzor pentru a discuta cererea lor pentru localizarea datelor”.

În prezent, website-ul încă funcţionează, dar Rusia l-ar putea bloca în cursul săptămânii următoare.

În timp ce companii online precum Booking.com au declarat că vor transfera datele necesare pe serverele ruseşti, nu este clar dacă alte website-uri, inclusiv Facebook şi Google, se vor conforma legii ruseşti.

În acelaşi timp, principala agenţie rusă pentru antitrust, Serviciul Federal Antimonopol (FAS) a anunţat joi că deschide un caz împotriva Microsoft, care se apropie de finalizarea unei achiziţii cu Linkedin în schimbul a 26 miliarde de dolari.

FAS a acuzat Microsoft că abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţă, neacordând suficient timp companiilor care dezvoltă antiviruşi să se adapteze la sistemul de operare Windows 10.

FAS susţine că acest lucru a oferit un avantaj incorect propriului program de antivirus al Microsoft, Windows Defender, care este inclus în sistemul de operare. Ca urmare, competitorii afectaţi, inclusiv compania rusă Kaspersky Lab, au intentat o plângere la agenţia de reglementare a antitrustului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe