Tribunale de land din Germania interzic protestele anti-carantină

Proteste anti-restricţii în Germania
Proteste anti-restricţii în Germania (ABDULHAMID HOSBAS/ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES)

Protestele împotriva blocajelor în vederea stăvilirii focarelor de virus Wuhan din Germania, cunoscute sub numele de „Querdenker” au fost interzise de către instanţele regionale.

Curtea Administrativă a Bavariei a decis vineri seară că demonstraţiile împotriva restricţiilor ar trebui interzise deoarece încetinesc eforturile de stăvilire a virusului chinez.

Curtea Administrativă Superioară din Saxonia a urmat exemplul, citând existenţa unor tulpini ale virusului şi credinţa că demonstranţii nu vor putea respecta în mod practic regulile de distanţare socială, potrivit Deutsche Welle.

Decizia instanţei nu poate fi atacată prin apel şi se aplică tuturor demonstraţiilor. Curtea care prezidează oraşul Dresda a interzis, de asemenea, un protest planificat al partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Mişcarea anti-blocare Querdenker - acuzată de serviciile secrete germane de infiltrare cu extremişti - a organizat proteste la scară largă împotriva restricţiilor libertăţii de mişcare, atrăgând în noiembrie aproximativ 20.000 de oameni în oraşul Leipzig din Saxonia.

Tot în noiembrie, poliţia din Berlin a folosit tunuri de apă pentru a dispersa un protest anti-carantină lângă Poarta Brandenburg din Berlin.

Poliţia din Frankfurt a folosit, de asemenea, tunuri de apă pentru a dispersa radicalii comunişti Antifa care încercau să dizolve protestele Querdenker, despre care susţineau că răspândesc „propagandă nazistă”.

Ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht, a declarat că poliţia trebuie să ia o poziţie dură împotriva demonstraţiilor anti-blocaj spunând că „trebuie trasată o linie roşie, limpede precum cristalul”.

"Pe lângă urmărirea penală, demonstranţii trebuie să fie dispersaţi de poliţie", a declarat aceasta.

„Nu ne putem aştepta ca oamenii să fie foarte restrictivi în viaţa lor privată, în timp ce alţii încalcă toate regulile la demonstraţiile coronavirusului”, a adăugat Lambrecht.

În ciuda interzicerii adunărilor, mii de oameni au manifestat sâmbătă în oraşul Stuttgart, cel puţin 700 de persoane fiind arestate pentru participarea la mitingul „ilegal”. Poliţia din oraş a declarat că a înregistrat, de asemenea, peste 1.000 de încălcări ale regulilor de purtare a măştii.

Aproximativ 250 de persoane s-au adunat şi la Koln, cu mesajul „Nu blocajelor! Cerem protecţia sănătăţii nu restrângerea drepturilor”, după ce oraşul a impus pentru prima oară blocaje seara, după cel de-al doilea război mondial.

Vineri, cancelarul german Angela Merkel a cerut parlamentarilor germani să acorde puteri suplimentare guvernului federal cu scopul de a impune blocaje pentru încetinirea răspândirii virusului, afirmând: „Al treilea val al pandemiei ţine ferm ţara în strânsoare.”