Tribunalul khmerilor rosii continua sa raspandeasca mesaje pe masura ce procesele incetinesc (presa)

Fosta inchisoare S21 din Cambogia, unde regimul comunist al lui Pol Pot a trimis aproximativ 15 mii de intelectuali banuiti de "activitati contrarevolutionare". Dintre acestia au scapat numai 7, eliberati de trupele vietnameze in 1979. Restul au fost supusi unui program de tortura si executie
Fosta inchisoare S21 din Cambogia, unde regimul comunist al lui Pol Pot a trimis aproximativ 15 mii de intelectuali banuiti de "activitati contrarevolutionare". Dintre acestia au scapat numai 7, eliberati de trupele vietnameze in 1979. Restul au fost supusi unui program de tortura si executie (Paula Bronstein / Getty Images)

Tribunalul khmerilor rosii din Cambodgia se afla de multe ori in presa - probleme de finantare, intarzieri si acuzatiile de imixtiune politica, pentru a numi cateva, relateaza Reuters intr-un raport de miercuri.

Dar, desi progresul judiciar este lent, Curtea cu sediul in Phnom Penh continua sa raspandeasca mesajul sau in jurul tarii, cel mai recent in fosta citadela a khmerilor rosii, Samlaut, din vestul Cambodgiei.

Samlaut a fost mult timp asociat cu khmerii rosii. A fost aici in 1967 cand revolta initiala a avut loc, care a culminat in cele din urma cu guvernarea Pol Pot intre 1975 si 1979, si cu moartea a aproximativ doua milioane de oameni, din populatia totala de sase milioane a tarii.

Pol Pot, discipol al lui Mao Tzedun, a instaurat un regim de teroare absoluta si a incercat sa construiasca societatea "perfecta" de tip comunist apeland la violente neintalnite nici pe timpul Marii Revolutii Culturale organizate de Mao.

Khmerii Rosii au fost dati jos la putere de Vietnam, in 1979, care a invadat Cambodgia eliberand ce mai ramasese din poporul acesteia, de teroare.

Dar, sfarsitul regimului khmerilor rosii in 1979 nu marcheaza sfarsitul miscarii. Sprijiniti de Tailanda, China si natiunile occidentale, cum ar fi Statele Unite ale Americii, khmerii rosii au condus razboiul lor civil dintr-un arc de raioane din vestul Cambodgiei.

Samlaut a fost unul din acele domenii. A ramas sub controlul khmerilor rosii pana la sfarsitul anilor 1990, cind miscarea s-a prabusit in cele din urma, ca urmare a dizolvarii Uniunii Sovietice.

Tribunalul pentru crime de razboi sustinut de ONU a fost creat pentru a aduce un sentiment de dreptate pentru victimele khmerilor rosii. Dar crearea sa a durat ani de negocieri cu autoritatile cambodgiene care au dorit sa controleze procesul. Tribunalul este modelat pe sistemul juridic francez si includ judecatorii locali si judecatori internationali care sunt aprobati atat de ONU cat si de Cambodgia.

Tribunalul khmerilor rosii, insarcinat cu urmarirea penala a fostilor lideri si a celor responsabili, nu este popular in locuri ca acesta, unde unii o vad ca o intruchipare a justitiei invingatorilor.

Purtatorul de cuvant al Curtii, Lars Olsen, care a vizitat Samlaut saptamana trecuta cu echipa tribunalului, spune ca asta ofera un bun motiv pentru a vizita reprezentantii instantei.

"Sunt multumit de faptul ca un numar relativ mare de oameni au aparut si ca, dupa unele ezitari, cel putin ei au ales sa impartaseasca o parte din gandurile lor despre procesul din instanta", a spus Olsen. "Si dupa cum ne-am asteptat de la un domeniu ca asta, care este locuit de o multime de khmeri rosii, ei sunt rezervati in legatura cu activitatea tribunalului si si-au exprimat foarte clar acest punct de vedere.”

Circa 200 de rezidenti au participat, stand pe scaune de plastic sub o prelata multicolora.

Ceea ce au auzit este destul de usor: o explicatie a modului in care instanta functioneaza si o discutie despre cazurile sale, inclusiv primul caz al tribunalului impotriva temnicerul khmerilor rosii, tovarasul Duch, unul dintre cei mai notorii criminali ai khmerilor rosii, convertit acum la crestinism, care obisnuia sa traiasca in Samlaut.

Sase persoane din instanta au calatorit 350 de kilometri la Samlaut, inclusiv procurorul-adjunct Vincent De Wilde d'Estmael.

El a trebuit sa explice rolul organelor de urmarire penala.

"Scopul nostru este de a pune capat impunitatii in ceea ce priveste crimele care au fost comise in perioada democrata Kampuchea," a explicat el. "Impunitatea a durat prea mult timp. Si, in al doilea rand, am dori ca adevarul despre aceste crime sa iasa la iveala si ca justitie sa fie facuta pentru numerosii cambodgieni care au fost victime ale crimelor comise.

Este un mesaj care sincer functioneaza mai bine in zonele din Cambodgia unde nu sunt khmeri rosii.

In Samlaut, locuitorii au declarat ca tribunalul are drept sa urmareasca penal liderii seniori, dar pe nimeni altcineva. Acest om a spus ca judecarea altora ar putea submina pacea si stabilitatea.

Aceste pareri sunt in concordanta cu cele ale guvernului. Prim-ministrul Cambodgiei, Hun Sen, a spus mult timp ca nu va permite urmarirea penala a cinci cadre militare kmer rosii de rang mijlociu, pe care tribunalul ii investiga.

Olsen spune ca in alte parti ale Cambodgia, oamenii nu pot intelege cum pot fi atat de putini judecati pentru crime atat de extraordinare. "Evident, nu este cazul aici. Aici s-a pus accentul pe: De ce sa facem acest lucru acum? De ce sa punem in pericol realizarile legate de pace care au avut? Si este aceasta un fel de razbunare? Si, desigur, este important pentru noi sa auzim aceste preocupari si sa le abordam ", a spus el.

Pana in prezent, tribunalul a detinut aproximativ o duzina de forumuri publice in jurul tarii. Cele mai multe sunt orientate spre victimele khmerilor rosii.

Pe masura ce instanta se pregateste pentru inceperea de anului viitor a Cazului 2, procesul liderilor seniori, vor exista mai multe vizite ca aceasta pentru a se asigura informarea cambodgienilor de pe ambele parti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe