Tripoli ordonă procuraturii militare să emită mandat de arestare pentru generalul Haftar

Soldaţi ai Armatei Naţionale Libiene în drum spre Tripoli
Soldaţi ai Armatei Naţionale Libiene în drum spre Tripoli (Screenshot)

Guvernul de Acord Naţional (GAN) din Tripoli a criticat Armata Naţională Libiană a generalului Khalifa Haftar din cauza campaniei de înaintare către capitala libiană, descriind atacul recent asupra unui aeroport al oraşului ca fiind “crimă de război” şi încălcarea “tuturor legilor naţionale şi a acordurilor internaţionale”.

Consiliul prezidenţial GAN din Tripoli a ordonat procuraturii militare să emită mandate de arestare pentru Haftar şi aliaţii care participă la operaţiunile Armatei Naţionale Libiene (ANL) de înaintare către capitală, potrivit Al-Jazeera.

Al-Jazeera a raportat că preşedintele consiliului, premierul Fayez al-Sarraj, i-a instruit pe procurori să pregătească mandate de arestare împotriva liderului militar. Anterior, al-Sarraj a promis că Haftar şi membrii armatei sale vor fi judecaţi în instanţele libiene şi internaţionale.

Trupele ANL au început să avanseze înspre Tripoli săptămâna trecută, atacând, marţi, poziţii ocupate de forţele armate loiale Guvernului de Acord Naţional la aeroportul internaţional închis al capitalei după ce, luni, au atacat un alt aeroport. GAN a răspuns ofensivei anunţând mobilizarea forţelor militare şi a promis că va lansa o contraofensivă – numită operaţiunea “Vulcanul Furiei” – cu scopul de a respinge avansarea trupelor ANL.

ANL a înaintat în vestul Libiei în ultimele luni, preluând controlul asupra unor câmpuri petroliere strategice şi a unor centre de populaţie.

Libia a fost cuprinsă de anarhie, neavând un guvern funcţional, după ce NATO a desfăşurat o campanie de lovituri aeriene pentru a-i susţine pe rebelii care urmăreau să răstoarne guvernul îndelungatului lider libian Moammer Gaddafi în 2011. Uciderea lui Gaddafi a dus la apariţia a numeroase miliţii şi grupuri teroriste, unele dintre acestea preluând controlul asupra unor zone mari din teritoriul ţării. Cele mai mari grupuri au format două guverne separate – guvernul estic din Tobruk, susţinut de ANL şi Haftar, şi guvernul vestic (GAN) din Tripoli, care este susţinut de ONU.