Trudeau cade în dizgraţie: Blamat de electorat pentru inflaţie, creşterea preţurilor locuinţelor şi a problemelor fiscale

Premierul Canadei, Justin Trudeau.
Premierul Canadei, Justin Trudeau. (Captură Foto)

Cariera prim-ministrului canadian Justin Trudeau pare să se stingă, în contextul în care ratingul său în rândul electoratului canadian a scăzut vertiginos, în mare parte din cauza problemelor legate de locuinţe şi inflaţie, care au alimentat o avalanşă de reproşuri în rândul cetăţenilor, potrivit ZeroHedge.

În pofida unui aranjament cu opoziţia de stânga care amână socotelile sale politice până în 2025, zvonurile din interiorul propriului partid sugerează că guvernarea lui Trudeau patinează pe o gheaţă din ce în ce mai subţire.

În poziţia de a profita de căderea lui Trudeau se află Pierre Poilievre, liderul Partidului Conservator, care a transformat nemulţumirile publice legate de "Justinflaţie" - o expresie care leagă încetinirea economică de guvernarea lui Trudeau - într-un strigăt de mobilizare naţională, relatează Bloomberg.

Social media a devenit arena lui Poilievre după ce a devenit viral un videoclip în care acesta ronţăie un măr în timp ce răspunde la întrebările unui jurnalist, câştigând click-uri şi aplauze din partea mulţimii online, inclusiv a unor personalităţi notabile precum Elon Musk.

În timp ce colegii liberali ai lui Trudeau par să se chinuie să găsească un răspuns, adversarii lor politici se avântă cu un mesaj clar şi cu o pricepere digitală care captează imaginaţia canadiană. Grupul liberal, format din 158 de parlamentari, devine neliniştit, pe măsură ce dorinţa de schimbare a electoratului canadian devine tot mai mare pe zi ce trece. Barometrul politic sugerează că se pregăteşte o furtună şi, dacă tendinţele actuale continuă, mandatul lui Trudeau s-ar putea încheia nu cu un rămas bun din inimă, ci cu forţa contondentă a unor evalauări politice.

Poilievre, între timp, a exploatat filonul de nemulţumire economică care străbate ţara. Opinia liderului conservator, potrivit căreia viaţa a devenit mai scumpă sub Trudeau, a atins o coardă sensibilă în rândul alegătorilor care se simt lezaţi în portofele. Între timp, încercările taberei liberale de a riposta sunt prea puţine şi cam tardive, în timp ce se străduiesc să îl prezinte pe Poilievre ca pe un Trump nordic. Între timp, conservatorii desfăşoară o ofensivă palpitantă, pompându-şi fondurile de campanie în reclame de binefacere care prezintă familia lui Poilievre şi trecutul sănătos de jucător de hochei.

Disperare politică?

Într-un viraj politic care miroase a disperare politică, istorica taxă de carbon a lui Trudeau pe combustibil pentru încălzirea locuinţelor a fost suspendată, în semn de salut faţă de strigătul de luptă "Axe the Tax" al lui Poilievre. Această cale de întoarcere a iritat ecologiştii şi liderii provinciali deopotrivă, arătând lupta lui Trudeau pentru a echilibra principiile politice cu supravieţuirea politică.

Sub suprafaţa acestor manevre tactice se ascunde o frustrare adânc înrădăcinată în rândul alegătorilor, care au văzut cum costul vieţii lor a crescut vertiginos sub supravegherea lui Trudeau. Eforturile premierului de a aborda criza imobiliară şi inflaţia preţurilor la alimente nu au reuşit până acum să ofere uşurarea pe care o caută mulţi canadieni.

În timp ce administraţia Trudeau se confruntă cu o suită de provocări, atât pe plan intern, cât şi internaţional, şi în timp ce umbra conservatorilor se profilează, întrebarea centrală rămâne: Poate Trudeau să recâştige încrederea canadienilor după opt ani de uzură politică?